Sâmbătă, 1 februarie, HCF Piatra Neamț intră în focul returului campionatului ligii secunde, seria Est, cu ocazia jocului din etapa a doua, în care pietrencele vor evolua în deplasare cu Știința Bacău. Va fi un meci, care, odinioară, se juca cu casa închisă în prima divizie handbalistică a țării. Timpul a trecut, ambele formații sunt în liga secundă, dar orgoliile au rămas.

Antrenorul emerit Dan Valentin

Antrenorul emerit Dan Valentin, care a dat nume mari handbalului din România, nu a renunțat la idea ca, într-un viitor apropiat, să readucă echipa de handbal feminin a municipiului Piatra Neamț pe prima scenă a ţării, acolo unde a evoluat foarte mulţi ani, cu rezultate bune. Cu HCF Piatra Neamţ, Dan Valentin a terminat prima parte a sezonului pe poziţia a opta în clasamentul seriei A din divizia A, cu 12 puncte, după patru succese, toate realizate în deplasare, şi şapte eşecuri.

”Am avut un retur de excepţie în campionatul trecut, în care am câştigat nouă etape la rând şi am reuşit să urcăm destul de bine în clasament, marcând în acelaşi timp promovarea unor foarte tinere jucătoare până la nivelul echipei naţionale de tineret. Dar, aşa cum se întâmplă în ultimii ani, neavând posibilitatea să le oferim mai mult acestor talente, după ce termină junioratul, sau chiar după un stagiu de pregătire la nivelul senioarelor, când ajung la un nivel la care sunt căutate, este foarte greu să le ţinem. Proiectul nostru este pe facultate, pe şcoală, iar atunci când termină şcoala, ele sunt tentate de oferte avantajoase. De exemplu, Mădălina Chirilă, care a reuşit să prindă echipa naţională, a plecat pe meleaguri mai mari pentru a juca un handbal de calitate”, spune Dan Valentin.

Rezultate bune, în tur, cu o echipă tânără

 Antrenorul emerit al pietrencelor a fost nevoit ca în vară să înceapă reconstrucția, în jurul Ralucăi Sandu și a Oanei Rotaru. ”Mi-a fost foarte greu să încep campionatul acesta cu o echipă pe care nu o aveam decât pe hârtie. Nouă jucătoare nou promovate la nivelul diviziei A. Am reuşit să terminăm la jumătatea clasamentului cu o echipă foarte tânără, din vechea echipă fiind doar trei senioare, cu lidera, Raluca Sandu şi Oana Rotaru. Am mers la Iaşi şi la Botoşani, am mai monitorizat o serie de junioare pe care, să vedem în ce condiţii de şcoală, pot să le aduc la Piatra Neamţ şi să încerc să mai completez lotul, deoarece sunt probleme la banca de rezerve, pentru că jucătoarele de rezervă trebuie să fie apropiate de cele care joacă în teren. În ultimele trei etape de campionat fetele s-au autodepăşit, am făcut trei meciuri foarte bune”, a sintetizat Dan Valentin evoluția echipei din turul campionatului 2012 – 2013.

Apararea agresiva a fost punctul forte al echipei in sezonul trecut

Gânduri pentru viitor

Profesorul Dan Valentin a rămas adeptul pregătirii continue, pe plan local. Am preferat să fac o pregătire continuă de întreţinere, unde am completat foarte mult cu jocuri dinamice şi adiacente handbalului şi puţin la sala de forţă ca să reuşim să menţinem ceea ce am realizat până acum. Fetele au avut liber de Crăciun şi de Anul Nou”, a precizat antrenorul formației HCF Piatra Neamț.

Când vine vorba de perspectivele formației, antrenorul emerit Dan Valentin își dorește același lucru de ani și ani de zile: promovarea. ”Îmi primul rând în doresc foarte foarte mult să fim sprijiniţi de autorităţile locale. Handbalul ţine steagul sus, mai ales la fete, am fost calificate la Campionatul Mondial unde am întâlnit cele mai bune echipe. S-a făcut, la naţională, schimbul de generaţii, cam târziu, dar s-a făcut, probabil că dacă se făcea mai devreme apăreau şi rezultatele mai bune, dar nu e târziu să mai apară rezultate, echipa naţională creşte de la meci la meci, puteam să avem şi acolo jucătoare de-a noastre, cum avem peste tot: pe Mihalschi, la HCM Roman, care, din nefericire s-a accidentat, sunt alte jucătoare de la lotul de tineret care au evoluat în echipa noastră, cum e Mădălina Chirilă şi sperăm ca în curând să mai fie și alte jucătoare tinere, care vor bate la porţile echipei naţionale de tineret. Problema promovării am mai discutat-o. Am avut o discuţie de principiu şi cu preşedintele FRH, Cristian Gaţu şi cu domnul primar Gheorghe Ştefan. Am venit cu o propunere foarte accesibilă. Sunt cel puţin 12 jucătoare din echipa noastră care evoluează în Liga Naţională. Jumătate din aceste fete sunt din Piatra Neamţ, iar din discuţiile cu ele vor să se întoarcă acasă în condiţii financiare puţin pretenţioase, în sensul în care şi-ar dori o meserie pentru a îşi asigura un trai decent şi şi-ar dori foarte mult să evolueze în această minunată sală a oraşului Piatra Neamţ. Eu acum, în divizia A, am un segment de spectatori care sunt prezenţi la fiecare meci, iar dacă vom urca mai mult vor veni şi mai mulţi. Cred că dacă s-ar realiza această promovare, într-un timp foarte scurt, sala Polivalentă s-ar umple şi poate ar fi un nou început, o nouă pornire pentru un nou event pentru handbalul din Piatra Neamţ”, a conchis reputatul tehnician nemțean.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentCARTE – TEATRU – SPECTACOLE – EVENIMENTE CULTURALE
Articolul următorDouă echipe la turneul semifinal