0:00

Abia înființatul Club Sportiv Municipal Roman se va ocupa pe viitor de  aproape toate sporturile din oraș:  handbal, fotbal, șah, natație, tenis de câmp, tenis de masă, box. Iar pentru asta clubul trebuie să preia activitățile sportive de la actualele lor asociații și începe cu Handbal Club Municipal. Adevărul este că administrația publică  Roman a susținut  continuu și a influențat dezvoltarea sportului de performanță romașcan, alocând anual fie din bugetul local contribuții financiare, fie prin contractele de asociere și de finanțare, încheiate cu structuri sportive, cu echipe de jocuri sportive și secții de discipline sportive individuale. În proxima ședință a Consiliului local, prin preluarea celor două cluburi, în fond se va lua decizia gestionării  nemijlocite de către autoritatea publică a activității sportive la a cărei finanțare a participat până acum.

Pe domnul Viceprimar al Romanului și președinte al Handbal Club Municipal Roman (după veche nomenclatură), l-am prins „printre uși”, între două activități presante. Și-a făcut totuși timp și pentru noi, cu amabilitatea-i cunoscută, și ne-a răspuns la câteva întrebări în legătură cu echipa de handbal a Romanului, cea mai cunoscută și „titrată” echipă sportivă din județ.

Întrebare: Domnule Viceprimar Lucian Micu, ce obiective își propune Handbal Club Municipal Roman pentru sezonul viitor?

Răspuns: Nu mai vorbim despre HCM, ci despre Clubul Sportiv Municipal. CSM Roman este noua entitate care va reprezenta handbalul romașcan la nivel național și internațional. În ceea ce privește noul sezon, obiectivul nostru rămâne același ca în ultimii trei ani, clasarea în campionat pe unul din primele cinci locuri și calificarea într-o cupă europeană.  După tragerea la sorți care a avut loc luni, 18 iulie, la București,  la sediul federației, putem spune că este un debut de campionat echilibrat, în care vor alterna meciurile grele cu meciurile aparent mai accesibile. Marți a avut loc și  tragerea la sorți la Viena pentru tururile I și II preliminare ale Cupei EHF; CSM Roman va intra în turul II preliminar, urmând a disputa, în 15 – 16 octombrie, pe teren propriu și pe 22 – 23 octombrie returul, cu câștigătoarea dintre Alba Fehervar din Ungaria și Vistal Gdynia din Polonia.

Nu am fost tocmai norocoși la această tragere la sorți fiindcă vom întâlni o formație foarte puternică, indiferent care dintre cele două va câștiga, dar avem încredere în șansele noastre și vom aborda cu optimism aceste jocuri. E important ca, până atunci, să ne facem jocul bun la începutul campionatului, să acumulăm cât mai multe puncte, astfel ca atunci când vom intra în cupele europene să fim cât de cât aproape de un vârf de formă.

Întrebare: Plecări din echipă? Sosiri?

Răspuns: La capitolul „plecări”: Diana Duțu, însărcinată; am reziliat contractele cu Marinela Gherman și cu Andreea Dincu. De fapt nu am reziliat contractele, ele expiraseră și nu le-am mai prelungit. Practic, am adus jucătoare pentru aceste posturi: Luciana Popescu (fostă Marin), Clara Vădineanu și Nicoleta Rusu: Două dintre aceste jucătoare sunt cunoștințe mai vechi ale romașcanilor, în sensul că au mai evoluat, în sezoanele trecute la Roman, Luciana Popescu și Nicoleta Rusu.

Întrebare: A propos de noutăți, s-a discutat mult despre demiterea fostului antrenor…

Răspuns: Dar nu a fost vorba despre o demitere a unui antrenor; pur și simplu, prin apariția acestei noi entități, CSM Roman, contractele încheiate cu HCM și au devenit caduce. Iar pentru CSM se dorește o altă perspectivă și o altă abordare… La momentul respectiv, noi am prezentat lucrurile așa cum au fost, iar în acest moment subiectul acesta nu mai prezintă importanță pentru noi… Ceea ce prezintă importanță acum este ca la echipă să existe liniște și să se poată pregăti așa cum trebuie pentru sezonul care vine.

Întrebare: Iar noul antrenor…?

Răspuns: Noul antrenor este din Macedonia, se numește Andon Boscovski, are un palmares destul de bun în țara de origine, a fost antrenor și la lotul național, a fost și la echipe foarte puternice, participant și în Liga Campionilor, atât la băieți cât și la fete, iar noi credem că poate aduce acea experiență necesară pentru a obține performanță. Și mai are o calitate: este vorbitor de limbă română.

Întrebare: Care este forma sub care sunt plătite jucătoarele, au contracte doar cu clubul sau și contracte de angajare pe undeva?

Răspuns: În momentul de față, fiind pe această nouă entitate, sunt contracte de prestări servicii  „pregătire sportivă” cu jucătoarele.

Întrebare: Cum este alcătuit bugetul?

Răspuns: În primul rând,  cea mai mare parte a bugetului merge pe partea de plată a drepturilor financiare, iar mai departe avem servicii de cazare, servicii de transport pentru deplasări, servicii de masă (sic! – n.n.), echipamente, cantonamente, apă, taxe la Federația Română de Handbal și la federația europeană și alte cheltuieli curente…

Întrebare: Ăsta e capitolul „cheltuieli”, ori eu v-am întrebat de capitolul „venituri”…

Răspuns: Sumele sunt alocate de la bugetul local, fiind o instituție în subordinea Consiliului local. Acesta, în fiecare an, alocă o sumă de bani pentru finanțarea acestei activități sportive.

Întrebare: De exemplu, acum cât este această sumă?

Răspuns: În momentul de față… se va face o rectificare, în ședința din 26 iulie, unde urmează să ne fie alocate 600.000 de lei, urmând ca, la următoarele rectificări, să mai identificăm sume pentru a completa, pentru că – în momentul de față – este insuficientă această sumă pentru  desfășurarea activității până la sfârșitul anului.

Întrebare: În condițiile acestei „noi entități”, echipa mai poate avea sponsori?

Răspuns: Da, bineînțeles, partea de sponsorizare a rămas activă, contractele încheindu-se cu CSM Roman.

Întrebare: Ce sponsori are echipa în momentul ăsta?

Răspuns: Sunt doi sponsori, mici e adevărat, dar fiindcă au fost întotdeauna alături de noi, le mulțumim.

Întrebare: Dintre jucătoare, cine este „vedeta”?

Răspuns: Nu, echipa Romanului e recunoscută peste tot ca o echipă muncitoare, nu ca o echipă cu vedete. Sigur însă că ne-am bucurat că, la sfârșitul sezonului trecut, am avut două jucătoare în topul primelor 10 marcatoare din România – Irina Glibko și Jasna Toskovic -, dar meritul pentru rezultate este al tuturor jucătoarelor. Noi am vrut mereu să avem în echipă jucătoare care să conteze prin ceea ce fac în teren, nu prin ceea ce reprezintă numele lor. În prezent lotul este format din 14 jucătoare, între care sunt 3 străine. Și avem și două romașcance: Ancuța Iuganu și Loredana Vartic.

Dan Ailincăi

Articolul precedentDirector nou la Complexul Muzeal Neamț- Iulian Ghercă! Știre actualizare
Articolul următorNeamț: Florence și ”masajul erotic” la buzunarele clientului
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. o mica scapare de la di presedinte, Tereza Paslaru este nascuta, crescuta sportiv la Roman, afirmata la Savinesti.
    Carmen Stoleru, er atat de tanara cand a venit la Roman, incat sigur se considera romascanca.
    in rest dorim liniste la echipa si mai multa deschidere la furnizare informatii.
    Succes,

Comentariile sunt închise.