0:00

Guvernul României propune un mecanism similar cu şomajul tehnic, care să se aplice angajaţilor din instituţiile bugetare, a anunţat premierul Ludovic Orban miercuri, 8 aprilie, la B1 TV. Conform acestui mecanism, o parte dintre funcţionari urmează să muncească 15 zile, iar apoi să stea acasă două săptămâni, fiind remunerați cu 75% din salariul brut de încadrare.

Guvernul propune “o formă de şomaj tehnic” pentru bugetari, sindicatele se opun, ZCH NEWS - sursa ta de informații„În alte sectoare publice ne-am gândit la un mecanism, pe care îl vom introduce într-o reglementare, care ține oarecum și de o evitare a riscului de răspândire a virusului. Un mecanism relativ simplu, în care împărțim angajații în două – angajații sunt gândiți în cele două părți egale, fiecare parte să poată să mențină funcționalitatea instituției publice. Jumătate din angajați lucrează 15 zile, restul de 15 zile urmând să fie într-o formă de șomaj tehnic – plătiți la fel cum sunt plătiți cei din șomaj tehnic, cu 75% – restul de 15 zile vin la muncă ceilalți, care au stat în șomaj tehnic perioada respectivă”, a declarat premierul la B1 TV. Excepțiile vizează sectoarele direct implicate în lupta cu noul coronavirus: angajații din Ministerul Apărării, Ministerul de Interne, Sănătate și asistență socială.

Guvernul propune “o formă de şomaj tehnic” pentru bugetari, sindicatele se opun, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiPropunerea nu este agreată de reprezentanţii sindicatelor. „Deși am spus că trebuie o clarificare a șomajului tehnic, cel puțin mecanismul spus ieri de către prim-ministru, arată că, de fapt, nu s-a făcut nici o analiză aprofundată și va fi o măsura care aparent va apărea ca o măsură de austeritate. Personalul bugetar, structura sa de venituri este 70% salariu de bază, 30% prin sporuri, limitând la salariul mediu pe economie, ar însemnă o tăiere a salariilor din sectorul bugetar pentru 70% din personalul care pleacă în șomaj tehnic și tăierea ar fi de minimum 35% pe structura estimată de colegii noștri, dar care ajunge până la 50% din venitul salarial. Nu cred că asta este măsură care vă rezolva problemele guvernamentale, ci dă ideea unei gândiri rudimentare și nu a unei gândiri care să ducă la rezolvarea problemelor. Speram că printr-un dialog social real, care parțial a fost suspendat prin ordonanță militară, să se renunțe la acest lucru”, a menţionat, pentru ŞTIRILE TVR, Bogdan Hossu, preşedintele Cartel Alfa. (M.C.)

Articolul precedentAmendat pentru lipsa declarației pe propria răspundere, după ce-a căzut de pe bicicletă
Articolul următorOficial: 202 persoane confirmate cu noul virus în Neamț, în Suceava sunt 57 noi cazuri
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.

1 COMENTARIU

  1. Nu vad de ce ar trebui sa reduca salariile oameniilor. Bugetul pe anul asta e din taxele de anu trecut. Ca isi fac sau nu munca, banii au fost pregatiti de anu trecut. E alta poveste in afacerile privare unde daca nu faci incasari nu poti plati salarii.

Comentariile sunt închise.