Un proiect de ordonanță de urgență a Guvernului arată că executivul se pregătește sau mimează că se pregătește de vremuri grele. Mai multe măsuri dispuse de Ministerul de Finanțe vizează scăderea cheltuielilor în aparatul de stat dar, dacă vor fi adoptate, ar putea crea probleme în „bogatul” aparat de stat.
Principala prevedere care sare în evidență este înghețarea angajărilor la stat pentru anul 2023, cu excepția posturilor unice. În cazul în care au fost deja organizate concursuri, procedura de ocupare a postului poate continua. O altă excepție apare la posturile de conducere, care pot fi exercitate cu caracter temporar, fără obligativitatea organizării unor concursuri, cu notificarea prealabilă a Agenției Naționale a Funcționarilor Publici cu 5 zile înainte de dispunerea măsurii.
Printre celelalte măsuri de austeritate anunțate se numără:
- Reducerea cu 10% a cheltuielilor cu bunurile și serviciile;
- Stoparea achizițiilor de automobile și mobilier, „indiferent de modul de finanțare și subordonare”. În această restricție se include și preluarea în leasing sau închirierea de automobile sau aparatură birotică;
- Limitarea numărului de mandate în consiliile de administrație pentru angajații autorităților și instituțiilor publice la două;
- Reducerea numărului de consilieri din cabinete cu 50% la nivelul administrației publice centrale.
Rămâne de văzut dacă acest proiect va fi votat și ce impact real ar putea avea. O analiză a economedia.ro arată că impactul bugetar al tuturor măsurilor avute în vedere în proiectul de ordonanță ar fi de doar aproximativ 5 miliarde de lei.
V.B.