pietricica turism
Andrei Carmen Luminita
Carmen Luminița Andrei, președintele CAPIMED

Confederația Națională a Antreprenorilor Mici și Mijlocii (CAPIMED) se plânge că Ministerul Afacerilor Externe (mai concret Departamentul de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni) nu manifestă nici un interes faţă de românii din Italia.

Într-un comunicat de presă se precizează că “în contextul în care Italia găzduiește peste un milion de români, iar majoritatea dintre ei lucrează «la negru», CAPIMED a lansat, anul trecut, campania «Vreau să lucrez legal în Europa mea!», prin intermediul căreia luptă împotriva muncii «la negru» și a sclavagismului modern, fenomen care a prins amploare în țările Uniunii Europene. Confederaţia a elaborat şi a trimis Departamentului de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni proiectul pentru finanţarea campaniei. După lungi tergiversări, Confederaţia a primit un răspuns prin care se respinge dreptul proiectului de a fi finanţat, fără a primi şi o motivaţie. Din cele 157 de proiecte aprobate pentru finanţare, majoritatea fac referire la promovarea culturii româneşti în afara ţării, prin festivaluri, cursuri, publicaţii online sau chiar prin construirea de aşezăminte bisericeşti, dar niciunul nu acoperă şi un aspect vital pentru românii care muncesc în Diaspora, şi anume sprijinul şi protecţia din partea unui sindicat român, care să le apere acestora dreptul la o muncă legală şi care să lupte împotriva sclavagismului modern”.

“Este strigătoare la cer lipsa de transparenţă şi corectitudine de care a dat dovadă Departamentul de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni. Nu spunem că limba, cultura şi tradiţiile româneşti nu ar trebui promovate în rândul comunităţilor de români din alte ţări, însă este inadmisibil ca aproape toate proiectele aprobate să facă referire la acelaşi aspect, însă niciun proiect care se luptă cu un fenomen social extrem de grav ce a luat amploare rapid în Europa, şi anume munca «la negru» şi sclavagismul modern, să nu fie în aria de interes pentru politicile externe ale României. Contestăm decizia Ministerului de Externe, prin Departamentul de Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni, de a respinge proiectul «Vreau să lucrez legal în Europa mea!» şi cerem Guvernului României să re-evalueze poziţia acestuia faţă de nevoile reale ale românilor din Diaspora”, declară Carmen Luminița Andrei, președintele CAPIMED, stabilită de 26 în Italia şi de 7 ani prezentă în Sicilia.

Comunicatul de presă integral:

https://zch.ro/wp-content/uploads/2016/04/Campania-Vreau-sa-lucrez-legal-in-Europa-mea.pdf

(ZCH NEWS)