Guvernul anunţă că bursele pentru medicii rezidenți se menţin la 670 de lei pe lună, decizie adoptată prin ordonanță în ședința de joi, 13 iulie.

“Potrivit actului normativ, (…) bursa de rezidențiat se acordă până la data la care personalul respectiv beneficiază de salariul de bază/solda de funcție la nivelul reglementat pentru anul 2022 de Legea nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Plata lunară a bursei de rezidenţiat se realizează din bugetul de stat, prin bugetul aprobat al Ministerului Sănătăţii, pentru unităţile sanitare de stat din subordinea sa şi pentru unităţile sanitare de stat din subordinea autorităţilor administraţiei publice locale, precum și prin bugetul aprobat Ministerului Muncii și Justiției Sociale, pentru rezidenţii din cadrul Institutului Naţional de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă”, se precizează într-un comunicat de presă.

Cu toate acestea, Liga Studenţilor (LS) Iaşi anunţă că rezidenţii nu sunt pe deplin mulțumiți de modul în care coaliția de guvernare PSD-ALDE a abordat problemele specifice lor.

“Ne bucurăm că Executivul a dat curs solicitării noastre de a fi reintroduse bursele rezidenților prin Ordonanță de Guvern și că reprezentanții guvernamentali au înțeles eroarea doamnei ministru Lia Olguța Vasilescu. Aceste burse au fost introduse la propunerea organizațiilor studențești și a Colegiului Medicilor din România în 2012-2013 și era un gest firesc să ne luptăm pentru ele. Însă salariile și bursele ar trebui completate de plata gărzilor, obligatorie pentru un sistem de sănătate eficient, în care ne respectăm medicii și facem tot posibilul să le asigurăm toate condițiile de a profesa respectabil în România. Țara noastră a pierdut aproape jumătate din tinerii medici și avem la momentul actual o criză de personal medical, din cauza condițiilor proaste de salarizare, de organizare a gărzilor și a neasigurării unei pregătiri profesionale adecvate. De asemenea, din discuțiile purtate cu domnul Ministru al Sănătății Florian Bodog, vom demara în perioada următoare o dezbatere pe tema admiterii la rezidențiat, aducând de asemenea îmbunătățiri metodologiei de admitere și securizând procesul de examinare și evaluare, pentru a diminua atât stresul de pe umerii candidaților, cât și pentru a elimina tentativele de fraudare”, a declarat Silvian-Emanuel Man, președinte al LS Iaşi.

Comunicatul de presă al LS Iaşi, în forma integrală, AICI. (M. CONSTANTINESCU)