0:00

SC Prospecțiuni SA are toate autorizațiile necesare efectuării de explorări și nu necesită autorizarea Consiliului Județean. Informația a fost furnizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și al Administrației Publice.

”Societatea a solicitat avize pentru toate localitățile. În urmă cu 10 ani s-au mai făcut prospecțiuni de acest fel la Zănești. Au plătit despăgubiri pentru tot anul. Acolo unde sunt probleme pe terenul oamenilor să-i despăgubească. Comentariile unor domni nu mă interesează, eu sunt obligat să respect legea. În plus vreau să vă spun că nu au nicio treabă cu gazele de șist, prospecțiunile se fac pentru gazul metan și pentru hidrocarburi, e cunoscut în toată țara depozitul de la Mărgineni”, a declarat președintele Culiță Tărâță.

Vă prezentăm în continuare precizările, care poartă semnătura ministrului Liviu Dragnea:

„CABINET MINISTRU
Nr. MDRAP – 1220/18.03.2014

SC PROSPECȚIUNI S.A.
D-lui Gehrig SCHULTZ – Director general

Referitor: lucrări de prospecțiuni seismice – achiziție de date seismice 2D, 3D – în perimetre de explorare, dezvoltare și exploatare hidrocarburi în contextul aplicabilității Legii nr. 50/1991, privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în raport cu Normele metodologice aprobate prin H.G. nr. 24/2004 pentru aplicarea Legii petrolului nr. 238/2004, cu modificările și completările ulterioare

Stimate domnule Director general,

Ca răspuns la adresa dvs. nr. 1220 din 14.03.2014 înregistrată la MDRAP cu nr. 18546 din 14.03.2014 vă precizăm următoarele:

În baza analizei documentelor prezentate, în scopul clarificării aspectelor sesizate de dumneavoastră, au fost consultate Agenția Națională de Resurse Minerale și Facultatea de geologie și geofizică a Universității București, instituții publice de specialitate în raport cu tematica sus menționată, rezultând următoarea diferență de abordare, din punct de vedere tehnic, în domeniul petrolier, prin prisma scopului/ finalității lucrărilor:

– pentru achiziție de date seismice 2D și 3D, prin generarea de unde seismice folosindu-se ca tip de sursă materii explozive detonate în găuri, se execută găuri de detonare/pușcare ca rezultat al forării netubate a solului, realizate manual/mecanizat cu sondeze

– pentru etapele de explorare, dezvoltare și exploatare hidrocarburi, se realizează foraje, ca rezultat al forării tubate a solului, realizate mecanizat cu instalații tehnologice, pentru executarea de găuri de sondă.

În contextul celor mai sus prezentate rezultă următoarele:

– lucrările de foraje din domeniul petrolier, prevăzute a fi executate conform avizelor de lucrări emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, se autorizează în condițiile Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare;

– lucrările de prospecțiune seismică – achiziție de date seismice 2D, 3D – în perimetre de explorare, dezvoltare și exploatare hidrocarburi, prevăzute a fi executate conform avizelor de lucrări emise de Agenția Națională pentru Resurse Minerale, prin generarea de unde seismice folosindu-se ca tip de sursă materii explozive detonate în găuri și/sau metoda Vibroseis, nu intră sub incidența Legii nr. 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construcții, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Alăturat, se prezintă, în copie, adresele Agenția Națională de Resurse Minerale nr. 3009 din 18.03.2014 și Universitatea București Facultatea de Geografie și Geofizică nr. 50 din 17.03.2014 cuprinzând precizările de specialitate ale celor două instituții publice sus – menționate.

Cu stimă,
VICEPRIM – MINISTRU
MINISTRUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ȘI ADMINISTRAȚIEI PUBLICE
LIVIU NICOLAE DRAGNEA
(I. CĂLIN)

Articolul precedentSi luptă si dăi si dăi si luptă (II)
Articolul următorNeculae, aproape de fotoliul de subprefect