Guvernul României a adoptat în şedinţa de luni, 6 aprilie, un set de cinci măsuri în contextul pandemiei de coronavirus. Valoarea implicată de acestea este de peste 800 de milioane de euro, sumă ce va fi decontată din fonduri europene, după cum a declarat Marcel Boloş, ministrul Fondurilor Europene.

Prima dintre aceste măsuri se referă la echipamentele medicale şi de protecţie, fondurile în limita cărora se vor deconta cheltuieli fiind de 350 de milioane de euro. „Fac un apel pe această cale către unităţile sanitare şi către autorităţile publice locale să achiziţioneze aceste echipamente necesare pentru bolnavii pe care îi tratează, pentru că procesul de decontare al fondurilor urmează să se deruleze conform procedurilor europene. Guvernul a aprobat inclusiv achiziţionarea de spitale modulare şi containere de logistică medicală, urmând să fie reglementat cine va fi administratorul pentru operaţionalizarea lor”, a spus ministrul Marcel Boloş.

A doua măsură vizează plata stimulentelor de risc pentru personalul medical implicat direct în tratarea bolnavilor infectaţi cu coronavirus. Este vorba despre circa 75.000 de cadre medicale, care vor primi un stimulent lunar de 2.500 lei. „Nu este supus contribuţiilor sociale şi nici contribuţiilor asigurărilor de sănătate, singura regulă fiscală aplicabilă acestui stimulent este cea aplicabilă la impozitul pe venit, adică 10% din cei 2.500 se reţine. Stimulentul este pentru tot personalul medical, nu se referă doar la medici, ci şi la asistenţi, la partea de personal care deserveşte ambulanţele, la partea de personal paramedical”, a mai spus ministrul Fondurilor Europene.

A treia măsură adoptată se referă la 1.000 de asistenţi sociali şi comunitari care vor oferi servicii de sprijin şi asistenţă la domiciliu pentru persoanele de peste 65 de ani. „E vorba de un număr de 100.000 de persoane vârstnice care au fost luate în calcul şi sper ca, în foarte scurt timp, să lansăm apelul de proiecte. Va exista un Tel Verde la care persoanele de peste 65 de ani care au nevoie de ajutor să poată apela”, a declarat ministrul Boloş.

De asemenea, Guvernul a aprobat ca o parte din fondurile necesare plăţii şomajului tehnic (300 de milioane de euro) să fie decontate din fonduri europene. Mai mult, 170.000 de pachete cu produse de igienă corporală vor fi distribuite către cei care se află în carantină, către copiii de la casele de copii şi către persoanele vârstnice din căminele de bătrâni. Cele cinci măsuri însumează 810 milioane de euro (3,9 miliarde de lei). (M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentNeamț: 22 de persoane nou confirmate pozitive la noul virus
Articolul următorAmenzi până la 2000 de lei sau 200 de ore de muncă pentru apeluri abuzive la 112
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.