Comunicat de presă DSP Neamț

La data de 27.02.2020 ora 14:30, de pe teritoriul județului Neamț s-au raportat  la Centrul National de Supraveghere si control al Bolilor Transmisibile următoarele informații:

– un numar de  138  persoane în auto-izolare  voluntară la domiciliu;

 -4 persoane în carantina.

Până în prezent toate persoanele aflate în supraveghere  și  monitorizare zilnică  în județul Neamț nu sunt simptomatice.

În contextul în care România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre țara noastră și Italia, îndemnăm populația la calm, să se informeze corect, să respecte normele de igienă și sfaturile medicilor.

Semnează Ing. Chim. Anca Brăndușa Movilă  și purtător de cuvînt, dr. Grădinaru Mirela

Joi dimineață: ora 8.00

Numărul bolnavilor de gripă a scăzut, în ultima săptămână fiind nou diagnosticate 36 de persoane din județul Neamț, față de 40 în săptămâna anterioară. Cele mai multe cazuri de gripă (21) au fost raportate de Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, urmat de Spitalul Municipal de Urgență Roman (5 cazuri), restul fiind anunțate de medicii de familie. Datele de la Direcția de Sănătate Publică Neamț mai arată că săptămâna trecută, dintre toți bolnavii, doar 9 prezentau forme de gripă mai accentuate și au fost internați. În acest sezon au fost diagnosticate cu gripă 197 de persoane. Virusul gripal este mai agresiv în cazul persoanelor care au și alte afecțiuni cronice, un sistem imunitar slab, dar care se pot feri de îmbolnăvire dacă se vaccinează. Mai sunt 403 doze de vaccin la medicii de familie din județ și 26 doze la DSP Neamț, 43.315 de nemțeni din grupele cu risc vaccinându-se gratuit până acum.

Ultima raportare din această după-amiază, 26 februarie, arată că sunt 62 de persoane izolate la domiciliu, față de 39 dimineață, toate fără simptome de infecție cu coronavirus. Sunt tot 4 persoane în carantină, deoarece au venit din zonele afectate, dar nu au simptome de boală. „Până în prezent, toate persoanele aflate în supraveghere și monitorizare zilnică in județul Neamț nu sunt simptomatice. În contextul în care România ar putea fi mai expusă la apariția de cazuri de infecție cu noul coronavirus pe teritoriul național, din cauza dinamicii călătoriilor cetățenilor români pe rutele terestre și aeriene dintre țara noastră și Italia, îndemnăm populația la calm, să se informeze corect, să respecte normele de igienă și sfaturile medicilor”, precizează dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamț.

Până în această seară, nu există nici un caz de îmbolnăvire cu coronavirus în România, potrivit Grupului de Comunicare Strategică de la București. Un ordin emis astăzi de Ministerul Sănătății clarifică procedura: cei care vin din zonele afectate de coronavirus și nu au semne de infectare intră în carantină 14 zile în spațiile special amenajate și sunt testați la intrarea și la ieșirea din carantină, iar cei care vin din zonele neafectate de coronavirus intră în izolare acasă 14 zile, inclusiv cu familia, și sunt supravegheați de medicul de familie și DSP. Persoanele în carantină și izolare au dreptul la concediu medical ce se acordă retroactiv, pe luna în curs sau pe cea anterioară. Concediul medical se acordă în baza adeverinței speciale eliberată de DSP . Copiii primesc, la rândul lor, scutire pentru școală. Tot prin ordinul de astăzi s-a stabilit ca persoanele care prezintă simptome să fie izolate în secțiile sau spitalele de boli infecțioase, iar probele recoltate să fie trimise, în aceleași condiții de siguranță ca și cele de gripă, pentru testare la cel mai apropiat laborator. (C.I.)