0:00

Gravidele, trimise la UPU pentru antitetanos, ZCH NEWS - sursa ta de informații

În județul Neamț, pacienții care au nevoie de vaccinul antitetanos sunt trimiși la Unitățile de Primiri Urgențe (UPU) ale spitalelor. Medicii de familie spun că, de mai bine de un an de zile, vaccinul nu mai vine de la Direcția de Sănătate Publică. De fapt, nu mai vine de nicăieri. Reprezentanții DSP spun că noile norme stabilite în domeniul Sănătății, nu le impune să aprovizioneze spitalele.

„Noi nu mai aprovizionăm spitalele. Își fac singure aprovizionarea”, a spus Daniela Marcoci, directorul adjunct al DSP Neamț.

Cât despre aprovizionarea medicilor de familie, situația este și mai gravă. Spre exemplu, la dispensarul Gârcina, medicii spun că vaccinul antitetanic nu a mai fost văzut de mai bine de un an de zile. Medicul de familie Filimon Pop Felician din Bodești a precizat că în aceeasi situație sumbră sunt băgați și pacienții de acolo. Mai rău este că cele mai expuse pericolului cauzat de lipsa vaccinului sunt viitoarele mame. Femeile însărcinate nici dacă vor să-și cumpere din buzunarul propriu nu au prea mari șanse de a găsi în farmacii vaccinul. Acesta lipsește în cele mai multe din farmaciile din judeţul Neamț. În acest caz, medicii de familie spun că trimit gravidele și pacienții care au nevoie de vaccin la Unitățile de Primiri Urgențe. „Femeile gravide la trimitem să se vaccineze la UPU. Noi nu avem pe stoc și nici fonduri nu sunt alocate pentru achiziționarea lui”, a spus dr. Filimon.

În UPU, alte „bucurii”. Profilaxia tetanosului la femeile însărcinate, dar și alte cazuri care impun efectuarea vaccinului aglomerează sălile de urgențe.

„În momentul de față împrumutăm vaccin de la farmacia de lângă spital. Ultima comandă pe care am făcut-o pentru necesarul de vaccin antitetanic nu a fost onorată”, a spus Gabriela Chitoșcă, asistentă șefă la UPU Piatra Neamț.

La Spitalul Roman, dr. Cătălina Pălăncianu, managerul unității a precizat că nu sunt probleme cu aprovizionarea necesarului de vaccin antitetanos, dar se cunoaște o creștere semnificativă a adresabilității pacienților.

Tetanosul este o boală infecțioasă gravă, cu potențial fatal, cauzată de tetanospasmină, o exotoxină neurotoxică produsă de bacilul tetanic. Forma de rezistență, sporulată, a bacteriei se găsește în sol pe toate ariile geografice. Germenul pătrunde în organism la nivelul soluțiilor de continuitate produse prin diverse tipuri de traumatisme, cum sunt plăgile înțepate sau plăgile datorate unor mușcături. Toxina tetanică, după gradul de toxicitate, este pe locul doi pe lista substanțelor toxice, după toxina botulinică.

Marian TEODOROF

Articolul precedentDirecţia de control intern răscoleşte Poliţia Roman
Articolul următorMinunile Apa Serv / Apă scoasă din pavele