Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) oferă un nou ghid în această perioadă a pandemiei COVID-19. Realizat în colaborare cu Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și Asociația Inițiativa Pacientul 2.0., acesta conţine recomandări în sprijinul persoanelor care suferă de boli respiratorii.

Ghidul abordează aspecte precum:

  • „Informații generale despre noul coronavirus;
  • Glosar de termeni utili;
  • Impactul COVID-19 asupra persoanelor care trăiesc cu boli respiratorii;
  • Accesul la tratament pe timp de pandemie pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii;
  • Recomandările SNMF;
  • Întrebările pacienților și răspunsurile specialiștilor”.

„Traversăm o perioadă mai dificilă, dar este important să nu ne panicăm, să fim informați correct, să ținem legătura cu medicul, să nu renunțăm la tratament și să ne împăcăm cu boala. Sigur vom trece cu bine peste toate”, a declarat Radu Gănescu, președinte COPAC.

„Informațiile corecte, validate medical, fac parte din instrumentele–cheie de care pacienții au nevoie, astfel încât să își poată controla boala. Relația cu medicul de familie este importantă și aceste luni, în care grija pacienților cronici a revenit în principal medicilor de familie, ne-au arătat că o bună comunicare între pacient-medic de familie-specialist este vitală și uneori chiar salvatoare de vieți”, a precizat dr. Carmen Bușneag, medic de familie, reprezentant al Grupului RespiRO, din cadrul SNMF. Ghidul oferit de COPAC:

copac ghid boli respiratorii
(M. CONSTANTINESCU)

Articolul precedentUn șofer începător s-a răsturnat cu mașina pe un drum proaspăt asfaltat
Articolul următorMAI a clarificat ce înseamnă „zonă metropolitană” (se poate circula fără declaraţie pe propria răspundere)
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.