stefan dna 04Fostul primar al municipiului Piatra Neamț Gheorghe Ștefan s-a prezentat miercuri, 29 iulie, la Direcția Națională Anticorupție pentru a fi audiat în dosarul în care este anchetat pentru mai multe fapte de corupție alături de un fost director din Poșta Română, relatează Agerpres.

În 13 mai, DNA a anunțat că procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale față de Gheorghe Ștefan, la data faptelor primarul municipiului Piatra Neamț și vicepreședinte al unui partid politic, pentru trafic de influență, spălare de bani (8 acte materiale) și instigare la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

În dosar sunt urmăriți penal și Florin Aurelian Ciobotaru, la data faptelor director general adjunct, coordonator al Direcției comerciale din CN Poșta Română SA, pentru abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, Marian Constantinof, om de afaceri care controla printr-un interpus Posh Telecom Solutions SRL, și Cosmin Dragoș Mihăilescu, ambii pentru complicitate la abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

DNA precizează că, în 2009, Gheorghe Ștefan, pentru a controla modul de atribuire ori de executare a contractelor, și-a impus un apropiat, pe inculpatul Florin Ciobotaru, în funcția de director general adjunct având în coordonare Direcția comercială a CN Poșta Română.

Procurorii susțin că, ulterior, Ștefan și Ciobotaru au convenit cu Marian Constantinof ca o societate nou înființată, controlată de acesta din urmă, să înlocuiască SC Smart Telecom Solutions SRL în relația contractuală cu CN Poșta Română SA, privind prestarea, în unitățile poștale ale companiei, de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS.

DNA menționează că, în schimbul folosirii influenței sale, pentru a-l determina pe Ciobotaru să înceteze contractele CNPR cu SC Smart Telecom Solution SRL și să le atribuie SC Posh Telecom Solutions SRL, firmă controlată de Constantinof prin interpuși, Gheorghe Ștefan i-a cerut omului de afaceri să-i dea jumătate din profitul pe care l-ar fi obținut în executarea contractelor încredințate.

Contractele dintre Poșta Română și SC Smart Telecom Solutions SRL au fost denunțate unilateral, conform DNA, printr-o scrisoare semnată de Ciobotaru și Mihăilescu.

“În acest fel, Poșta Română și-a asumat riscul plății unor daune interese compensatorii. După parcurgerea procedurilor judiciare declanșate de SC Smart Telecom Solutions SRL pentru soluționarea litigiului comercial cu Poșta Română, compania a fost obligată la plata de despăgubiri de circa 4,5 milioane de euro. Ulterior, Ciobotaru, în calitate de director general adjunct având în coordonare Direcția comercială din CN Poșta Română SA, a negociat și a încheiat în aprilie 2009, cu Posh Telecom Solutions SRL, fără organizarea unei proceduri de achiziție transparente și legale, fără o justificare economică și în condiții dezavantajoase pentru compania națională, un contract de asociere în participațiune”, susține DNA.

Poșta Română a încheiat, conform DNA, cu Smart Telecom Solutions SRL și apoi cu Posh Telecom Solutions SRL contracte de asociere în participațiune (nu contracte de prestări servicii, pentru evitarea procedurilor de achiziție publică) având ca obiect prestarea de servicii de încasare electronică a facturilor prin folosirea unor terminale POS în unitățile poștale ale companiei.

“În realitate, în ambele cazuri, rețeaua de terminale POS aparținea Payzone România SA (care a instalat terminalele, care deținea platforma de operare și un call-center pentru oferirea de consultanță și service); atât Smart Telecom Solutions SRL, cât și Posh Telecom Solutions SRL erau interpuse, fără o activitate efectivă — cu aceste societăți comerciale CN Poșta Română SA a acceptat nejustificat să își împartă profitul. Prin interpunerea SC Posh Telecom Solution SRL în relația comercială pe care în realitate o desfășura cu Payzone România SA, CN Poșta Română SA a achitat nejustificat, în perioadă mai — octombrie 2009, suma de 224.979,56 euro, sumă care constituie prejudiciu adus bugetului companiei, la care se adaugă 42.746,12 euro, reprezentând TVA”, au constatat procurorii.

Sursa citată subliniază că, la cererea lui Ștefan, Marian Constantinof a achitat din conturile SC Posh Telecom Solutions SRL suma totală de aproximativ 303.000 lei către o societate controlată prin interpuși de fostul primar, pentru achiziționarea de publicitate în municipiul Piatra Neamț.

“Această societate comercială a direcționat o parte din banii încasați către o televiziune la care asociați erau copii lui Gheorghe Ștefan. Tot la solicitarea lui Ștefan, Marian Constantinof a achitat costurile deplasării și ale unui cantonament efectuat în Italia de echipa de fotbal Ceahlăul Piatra Neamț. Costul transportului și al cazării, achitat din conturile unei firme la care asociat este Marian Constantinof, a fost de 39.417 lei și 35.306 euro”, a arătat DNA.

În 3 septembrie 2009, Marian Constantinof, prin societatea la care era asociat, a plătit 10.000 lei pentru Gheorghe Ștefan și soția sa, reprezentând costul unui sejur la Mamaia. (ZCH NEWS, FOTO: Agerpres)

Articolul precedentO maşină a luat foc în staţia Peco din Roznov! Imagini de la fața locului.
Articolul următorFESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE FOLCLOR CEAHLĂUL 2015: ANSAMBLUL FOLCLORIC ŞI FORMAŢIA DE CĂLUŞARI MUGURELUL – COSTEŞTI (ARGEŞ)
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.