În condițiile în care pesta porcină africană se răspândește tot mai repede, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Neamț ia măsuri, adică face hârtii. Potrivit hotărârii 22 din 26 iulie 2018, care stabilește măsurile și cine trebuie să le ia în cazul pestei porcine în județ, primii luați în vizor sunt gestionarii fondurilor cinegetice din Neamț, care sunt trebuie informați în legătură cu prevenirea răspândirii pestei porcine.

Una din măsurile care trebuie luate de gestionarii fondurilor de vânătoare, este, potrivit indicațiilor CJSU Neamț, organizarea acțiunilor de vânătoare a mistreților, la pândă, vizate fiind, în special, femelele adulte și subadulte. Eventuala recoltare a probelor de la mistreții împușcați să va face în condițiile de biosecuritate transmise de DSVSA Neamț.

Aceeași hotărâre precizează că ”se vor organiza, de asemenea, activități de inspecție în vederea identificării cadavrelor de mistreți în urma accidentelor rutiere, precum și împușcarea mistreților cu modificări de comportament produse din cauza unor stări de boală”.

Gestionarii fondurilor cinegetice au obligația să rețină și să păstreze exemplarele de mistreț vânate sau găsite moarte, în condiții optime din punct de vedere sanitar-veterinar și în spații special amenajate pentru conservare care să nu permită alterarea sau difuzarea bolilor infectocontagioase până la obținerea rezultatului de la laborator privind pesta porcină africană”. Persoanele care au participat la vânătoare sau care au intrat în contact cu cadavrele de mistreți sunt sfătuite să evite contactul cu porcii domestici din gospodării, eventual să-și schimbe hainele și încălțămintea folosită la partidele de vânătoare. (A.H.)

 

Articolul precedentCasa Corpului Didactic Neamț: Anunț de selecție proiectul STEFAN
Articolul următorInterzisă la Piatra, doctorița Chetreanu are liber la gărzi la Târgu Neamț
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.