Prefect George LazarParlamentul a adoptat astăzi Legea pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 118/2021, pentru stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale.

Modificările aduse Ordonanței de Urgență propun o serie de măsuri fiscal-bugetare care urmăresc limitarea efectelor financiare aferente creşterii prețurilor energiei şi gazelor asupra consumatorilor casnici, a profesioniştilor şi a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Am creat o schemă incluzivă, care să ofere sprijin unei categorii variate de consumatori.

Legea prevede, de asemenea, facilități pentru persoanele domiciliate sau angajate în localități din Munții Apuseni sau Rezervația Biosferei Delta Dunării, prin completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului 27/1996.

Schema de sprijin se va aplica pentru perioada 1 noiembrie-31 martie şi prevede:

  • Pentru consumatorii casnici, acordarea unei compensații în valoare de maximum 0, 291 lei/kWh, în cazul energiei electrice şi în valoare de 33% din valoarea componentei prețului gazului natural din contractul de furnizare.
  • Prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, după cum urmează:
    • prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;
    • prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.
    • Pentru operatorii economici exceptarea, în cazul energiei electrice, de la plata contravalorii tarifelor reglementate (tarif de introducere/ extragere din rețea, tarif de distribuție, tarif de servicii de sistem), certificatelor verzi, contribuției pentru cogenerare de înaltă eficiență, accizei.
  • În cazul gazelor naturale, aceştia vor fi scutiți de la plata contravalorii accizei, a costurilor de transport și a tarifului de distribuție pentru primii 500 MWh consumați lunar.
  • În cazul consumatorului vulnerabil, atunci când compensația în cauză este mai avantajoasă decât ajutoarele financiare prevăzute pentru consumatorul vulnerabil de energie, se va calcula diferența dintre compensarea prevăzută de prezenta lege şi ajutorul acordat pentru consumatorul vulnerabil.
  • Prețul de referință în cazul energiei electrice este de 0, 68 lei/kWh, iar cel al gazelor naturale este în valoare de 125 lei/ MWh.
  • Furnizorii de energie de energie se vor adresa lunar, pentru obținerea de deconturilor, la Agenția Națională pentru Plăți şi Inspecție Socială.
  • Schema de sprijin pentru clienții casnici va fi asigurată din bugetul de stat, prin intermediul Ministerului Muncii şi Protecției Sociale, în timp ce ajutorul pentru profesionişti şi IMM-uri va fi asigurat de Ministerul de Finanțe.
  • Se încadrează în schema de sprijin consumatorii al căror consum de energie electrică nu depăşeşte 1500 KWh, iar în cazul gazelor naturale, echivalentul a 1000 metri cubi la un factor de conversie de 10.6 kWh per metru cub pentru perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022.
  • Se acceptă o abatere de 10% în avantajul consumatorului.

Totodată, aceeaşi lege prevede facilități pentru persoanele care locuiesc sau lucrează în zone din Munții Apuseni şi Delta Dunării, în vederea încurajării dezvoltării economico-sociale a acestor regiuni.

Pentru aceştia, se va compensa 50% din prețul final la energie electrică şi gaze naturale.

Sprijinim românii cu costurile facturilor în iarna aceasta, prin măsuri echilibrate şi adaptate situației economice.

George Lazăr,

Președinte PNL Neamț

Articolul precedentSuceava: Sute de permise de conducere obţinute prin metoda „şopteala“
Articolul următorFlorin Cîțu, Prim-ministru interimar: „Execuția bugetară la 9 luni de zile arată că într-o perioadă foarte scurtă de timp am pus economia României pe drumul corect”
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.