0:00

George Lazăr, președinte PNL Neamț: „Guvernul Cîțu a construit un buget realist, centrat pe investiții”, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiAproape 70 de miliarde de lei (5,9% din PIB) au fost alocate pentru investiții, cu 15 miliarde de lei mai mult decât în anul 2020. Jumătate din această sumă reprezintă cofinanțarea proiectelor europene.

Și celelalte sectoare au primit alocări financiare importante. Astfel, au fost asigurate sumele pentru plata pensiilor majorate cu 14% de la 1 septembrie 2021, creșterile de alocații, dar și pentru plata plata măsurilor active pentru diminuarea efectelor negative generate de pandemia de COVID-19.

De asemenea, învățământul și sănătatea au primit sume mult mai mari decât în anii anteriori, iar Ministerul Transporturilor a beneficiat în anul 2021 de cele mai mari alocări, de 14,9 miliarde lei, cu 4 miliarde mai mult decât în 2019 și dublu față de 2018. În plus, acest domeniu a primit sume suplimentare inclusiv la rectificarea din luna august, ceea ce de regulă nu se întâmpla în anii anteriori când fondurile de la transporturi erau reduse.

Estimările la 9 luni arată că încasările veniturilor din economie au crescut cu 33,8 miliarde lei mai mult față de perioada similară a anului 2019, crescând cu 0,9 puncte procentuale din Produsul Inter Brut. Pe partea de cheltuieli, investițiile la 9 luni sunt de 33,7 miliarde lei cu 3,9 miliarde lei mai mult față de perioada similară a anului 2020 și dublu față de aceeași perioadă din anul 2018.

În sectorul economic, rambursările de TVA au crescut cu 36% față de anul 2019, fiind reintroduse în circuitul economic aproape 5 miliarde lei în plus.

Aceste rezultate se datorează aplicării unui set integrat de măsuri adoptate la nivel guvernamental, care au avut în vedere asigurarea lichidităților necesare continuării afacerilor și susținerii locurilor de muncă pentru români.

Sunt câteva cifre care demonsrează, negru pe alb, că deciziile Guvernului Cîțu în perioadă grea, dominată de pandemie, au fost curajoase, cu efecte benefice pentru economie.

George Lazăr

Președinte PNL Neamț

Articolul precedentCopil de 3 ani lovit de maşină în Gherăeşti
Articolul următorBiciclist în comă după o coliziune cu un autoturism
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.