Pentru sezonul rece, Guvernul Cîțu a adoptat o schemă de compensare a facturilor la energia electrică și gaze naturale, valabilă în perioada 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022. Reducerea va apărea direct pe factură, fără să mai fie nevoie ca beneficiarii să prezinte acte doveditoare și să întreprindă demersuri suplimentare. Decizia de compensare a facturilor apare pe fondul creșterii prețurilor la energia electrică și gazelor naturale pe plan mondial.
La energie electrică, vor fi acordate compensări pentru un consum mediu între 30 de kw/lună şi 200 de kw/lună, mai exact între 150 şi 1000 de kilowaţi pe o perioadă de 5 luni, între 1 noiembrie şi 31 martie, iar compensarea se va realiza la un preț de referință de 68 de bani pe kilowatt. Orice preț mai mare de 68 de bani pe kilowatt va beneficia de compensare.
În ceea ce privește gazele naturale, compensarea se va acorda de la un consum minim de 100 de m3/an şi 1200 de m3/an. În acest caz, compensarea se aplică pentru un procent de 25% din factură, pentru toți consumatorii care se încadrează în această plajă de consum.
Vor beneficia de aceste compensări circa 5,2 milioane de familii (la energie electrică) și 2,2 milioane de familii (la gaze naturale). Estimativ, peste 13 milioane de persoane vor primi compensări la plata facturilor.
Suplimentar acestei scheme de compensare, de la 1 noiembrie va intra în vigoare și Legea consumatorului vulnerabil, care, de asemenea, prevede măsuri de sprijin a persoanelor aflate în dificultate la plata facturilor pentru încălzire. De prevederile acestei legi vor beneficia cei cu un venit mediu net lunar de cel mult 1.386 lei/persoană în cazul familiilor și de 2.053 lei în cazul persoanelor singure.
George Lazăr
Președinte PNL Neamț