0:00

 Gazoductul Iași-Ungheni în viziunea deputatului Marian Enache, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Domnule Preşedinte,

Onorați colegi,

Declaraţia politică se referă la rolul important pe care îl va juca gazoductul Iași-Ungheni în dezvoltarea relațiilor României cu Republica Moldova.

După două decenii irosite, conjunctura regională oferă un nou prilej istoric pentru realizarea unui parteneriat strategic în vederea aderării Republicii Moldova la UE.

România reprezintă astăzi cea de-a doua piaţă de desfacere, după Rusia, pentru produsele moldoveneşti şi prima piaţă de desfacere din UE, iar importurile moldoveneşti din România reprezintă 12,1% din total. Din anul 2010, România se numără printre cei mai mari investitori în Republica Moldova, cei mai importanți investitori fiind companiile ROMSTAL Trade, Rompetrol, UTI (sisteme de securitate), Petrom, Arabesque, European Drinks, Romsym Data (IT), Banca Transilvania.

Gazoductul Iaşi-Ungheni, liniile electrice de înaltă tensiune Fălciu-Goteşti (100 kV) şi Suceava-Bălţi (400kV), extinderea staţiei de 400/330 kV Bălţi şi interconectarea Republicii Moldova prin România la reţeaua ENTSO-E (Asociaţia Operatorilor de Transport şi de sistem în domeniul energiei electrice din Europa) va consolida securitatea energetică a Republicii Moldova şi o va integra deplin în Comunitatea Energetică Europeană din care face parte alături de toate statele membre ale UE.

Gazoductul Iași-Ungheni, prin care România va furniza gaze naturale către Republica Moldova, va fi construit de consorțiul de companii JV Habau Pipeline Systems SRL România, Inspet SA România și IPM-Partners SRL România și va fi finalizat, după declarațiile primului ministru român Victor Ponta, până la sfârșitul acestui an.

Premierul român a mai afirmat că „România, în urma explorărilor de gaze naturale din Marea Neagră și explorării gazelor de șist, va avea o producție care să asigure toată necesitatea noastră internă. Din punctul meu de vedere, necesitatea include România și Moldova”.

Bugetul total pentru gazoductul Iași-Ungheni se ridică la 26,4 milioane de euro, din care UE contribuie cu 7 milioane de euro. Gazoductul are o lungime totală de 43,2 km (din care 32,8 km se află pe teritoriul românesc) și o capacitate de 1,5 miliarde metri cubi anual, reprezentând echivalentul a 15% din exporturile anuale ale României.

Însuși comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger – prezent la inaugurarea lucrărilor gazoductului – a apreciat că acesta va reprezenta un pilon important al securității energetice a Moldovei, furnizând acces la surse alternative de gaz, altele decât cele din Rusia, iar Moldova nu va mai depinde de un singur furnizor de gaz. De asemenea, vicepremierul Republicii Moldova, Natalia Gherman a declarat că inaugurarea lucrărilor de construcţie a gazoductului Iaşi-Ungheni „reprezintă o declaraţie de independenţă energetică a Republicii Moldova”.

Nu putem încheia această declarație politică fără a menționa și faptul că România a devenit unul din liderii regionali în domeniul producerii energiei eoliene. Cu o capacitate instalată de 923 MW, România se situează pe locul 5 în ceea ce priveşte puterea eoliană nou instalată în Europa, după Germania (2415 MW), Marea Britanie (1897 MW), Italia (1973 MW) şi Spania (1122 MW).

Marian ENACHE

Deputat Colegiul uninominal nr. 8, județul Neamț

Articolul precedentAtletele junioare, recuperare și pregătire
Articolul următorGiratoriu greu de ocolit