Garajele din curtea Poliţiei Târgu Neamţ, padocurile câinilor şi cabana din lemn care a fost, cândva, o locuinţă de serviciu, au fost demolate, cu peripeţii, de proprietarii terenului. După un schimb steril de adrese şi notificări cu conducerea IPJ Neamţ de pe vremea lui Şoric încoace, proprietarii – moştenitorii preotului Tudorel Danielescu – au decis să intre în posesia a ceea ce au obţinut prin sentinţă judecătorească. Şi au decis, de asemenea, să ne facă o vizită la redacţie, pentru a clarifica lucrurile, după apariţia ştirii „Miză de două milioane de euro pe garajele Poliţiei”.

Aşadar, terenul, în suprafaţă de 4.200 mp, plus casa de locuit, pe care preoteasa le-a primit prin act dotal în 1939, au fost donate Statului Român în anul 1975. Instanţa a constatat, însă, că donaţia nu a fost nicidecum un act caritabil, ci rezultatul constrângerilor la care a fost supusă familia preotului. Familie care nu mai avea niciun alt imobil în proprietate şi locuia într-o încăpere de 20 mp din casa parohială din judeţul Iaşi, unde fusese mutat preotul, cu soţia şi cei trei copii.

În scopul de a se conforma cerinţelor impuse de autorităţile vremii, pentru menţinerea unei condiţii sociale acceptabile şi pentru a-şi asigura agreerea copiilor săi în şcolile pe care le urmau la acea dată, iar preotul Danielescu să-şi păstreze parohia, def. Danielescu Ana a acceptat să încheie actul de donaţie autentificat sub nr. 3873/21 august 1975 prin care dona Statului Român imobilul proprietatea sa situat în Tg. Neamţ, str. V.I. Lenin, nr. 184. După numai 4 ani de la încheierea actului de donaţie, respectiv în anul 1979, preotul Danielescu Tudorel a decedat, iar văduva Danielescu Ana a fost scoasă din casa parohială a parohiei Bosia, fiind nevoită să locuiască la martora Bunduc Virginia (timp de 8 luni de zile) şi apoi cu chirie în municipiul Iaşi, într-un apartament, iar în perioada 1986-1995 a locuit cu fiica sa Airimiţoaie Rodica (fostă Danielescu) într-un imobil proprietatea BNR – Sucursala Iaşi”, se arată în hotărârea Judecătoriei Târgu Neamţ, pronunţată în noiembrie 2006.

Noi am notificat Poliţia încă din anul 2009, când am primit răspuns de la dl. Şoric, dar ne-a ţinut încurcaţi ani de zile, timp în care am plătit impozit pe acel teren”, a declarat Sorin Airimiţoaie, soţul Rodicăi Airimiţoaie, care a primit procură de la ceilalţi doi moştenitori să-i reprezinte în instanţă.

Am fost în audienţă la comisarul şef Tablan, am fost şi la şeful Poliţiei Târgu Neamţ, am discutat şi cu dl. Gheorghiu de la logistică, explicându-i că am făcut toate demersurile şi am obţinut autorizaţia de demolare, iar singura lui rugăminte a fost să încheiem un proces verbal, ca să se scadă din inventar. Şi, când ne-am dus să demolăm, am fost întâmpinaţi cu mascaţii. Ce fel de oameni sunt aceştia, să se comporte astfel şi să aducă trupele speciale ca să-şi apere coşmeliile de pe terenul nostru? Firma cu care încheiasem contract s-a retras şi n-am mai mai găsit pe nimeni în tot oraşul care să vrea să se implice. A trebuit să aducem o firmă de la Iaşi şi, în sfârşit, sâmbătă, să demolăm construcţiile pentru care Poliţia nu are niciun act. Nu înţeleg ce fel de aşteptări puteau să mai aibă, după ce i-am tolerat atâţia ani şi nu i-am deranjat cu nimic. Nu ştiu ce să cred despre inspectorul şef Tablan, dar ori a fost dezinformat, ori este pe undeva rea credinţă”.

Moştenitorii preotului Danielescu au obţinut 3.740 mp de teren, mai puţin cel de sub sediul Poliţiei Târgu Neamţ, iar acum vor să deschidă o acţiune în instanţă, prin care să ceară despăgubiri, pentru că, în ultimii 3 ani (atât permite legea), nu s-au putut folosi de proprietatea lor.

De partea cealaltă, comisarul şef Stelică Bezim, adjunctul şefului Poliţiei Neamţ, susţine că joi, 22 octombrie, instanţa dispusese deja sistarea autorizaţiei de demolare şi i-a adus acest lucru la cunoştinţă lui Sorin Airimiţoaie.

Atunci, pe moment, a plecat, însă a revenit sâmbătă şi a demolat toate construcţiile, motiv pentru care, conform procedurilor, i s-a întocmit dosar penal pentru distrugere”, a declarat comisarul şef Bezim. (ZCH NEWS)

Articolul precedentVIDEO ŞI FOTO CĂŢELUL SAV, vedetă naţională de la prima misiune!
Articolul următorRaluca Rad deschide stagiunea artistică la Piatra-Neamţ
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.