pietricica turism

garabet-ibraileanu-adultgarabet-ibraileanu-copilGarabet Ibrăileanu va avea muzeu în oraşul Târgu Frumos. Înfiinţarea “punctului muzeal”, după cum este denumit, se datorează Muzeului Național al Literaturii Române (MNLR) Iași, care a semnat un parteneriat în acest sens cu Asociația “Patrimoniu pentru comunitate” Iași și cu Primăria Târgu Frumos. Al patrulea punct muzeal pe care MNLR Iași îl deschide în ultimii doi ani va fi inaugurat, în luna octombrie, în cadrul celei de a IV-a ediții a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere (FILIT) Iaşi.

“Expoziția documentară va reconstitui muzeografic viața și activitatea criticului literar și a scriitorului Garabet Ibrăileanu și va cuprinde manuscrise și fotografii, mobilier specific epocii în care a trăit, volume etc. Una dintre cele mai influente personalități din literatura română, Garabet Ibrăileanu s-a născut la Târgu Frumos, la 23 mai 1871, într-o familie de negustori armeni. Teoretician, critic literar, profesor de istoria literaturii române la Universitatea din Iași, a fost mentor al unei generații întregi și al revistei «Viața românească”, se menţionează în comunicatul de presă al MNLR Iaşi.

MNLR a inaugurat alte trei puncte muzeale la Cotnari (Cezar Petrescu), Miroslava (Dimitrie Anghel) şi Golăiești/Medeleni (Ionel Teodoreanu). (M. CONSTANTINESCU; FOTO: MNLR)