pietricica turism

Titlul de “veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată la 29 aprilie 1902. Prin Decretul din 1902, participanții la Războiul de Independență au fost declarați veterani, asigurându-li-se, pe lângă acest binemeritat și onorant statut, mijloace pentru un trai decent și înlesniri pe măsura curajului și a sacrificiilor probate pe câmpul de luptă. Printr-o lungă suită de acte normative, începând din anul 1918 și până în anul 2007 veteranii de război au primit o serie de drepturi și avantaje, între care au fost: pensii viagere, loturi de teren, anumite gratuități și condiții speciale de pensionare. Printr-o Hotărâre de Guvern din anul 2007 s-a instituit ca  Ziua Veteranilor de Război să fie marcată anual la 29 aprilie, în semn de recunoaștere a meritelor acestora pentru apărarea independenței, suveranității, integrității teritoriale și a intereselor României.

La ceremonialul militar și religios desfășurat în Cimitirul Eroilor din Roman au participat autorități publice, veterani de război, reprezentanți ai cultelor și ai unor partide politice. În cuvântul său, primarul Lucian Micu a spus: “Stimațí seniori, Mă înclin cu respect în fața dv, în semn de adâncă prețuire pentru sacrificiile făcute în anii tinereții, ani la care un tânăr se descoperă și-și caută drumul în viață. Astăzi, lansez și o provocare pentru directorii unităților de învățământ din orașul nostru. Doamnelor și domnilor directori, organizați în sediile școlilor, la orele de diriginție, de educație civică, la cele opționale, întâlniri ale elevilor cu veteranii de război. Prezentați-le elevilor pilde, arătați-le exemple vii, îndemnați elevii să le asculte poveștile. Dincolo de programa școlară, vă asigur că vor avea ce învăța. Istoria nu se învață doar din cărți. Aceasta este istoria trăită, istoria reală”.

La mormântul eroului s-au depus coroane de flori din partea garnizoanei, a primăriei, a veteranilor de război, a unor formațiuni politice. În Roman mai trăiesc aproximativ 40 de veterani de război și circa 400 de văduve de veterani de război. (D.A.)