0:00

A XVII-a ediție a Zilelor Cetății Neamțului și a treia ediție a Festivalului Medieval de la Târgu-Neamț au luat sfârșit. Trei zile și trei nopți, Cetatea Neamțului și Parcul Cetate au răsunat de salve de tun și muzică medievală. Mii de târgnemțeni, nemțeni, locuitori ai comunelor limitrofe, cât și turiști au avut parte de spectacole medievale inedite, presărate cu mâncăruri tradiționale la ceaun și bere din belșug.

Concursurile gastronomice au pus la grea încercare bucătarii de la pensiunile din zonă, cât și pe pofticioși, care au golit în ultima seară a festivalului, mai toate ceaunele. Sutele de mușterii au degustat mici, cabanos cârnați de bere, coaste afumate, gulaș, tochitură bucovineană, fasole cu ciolan, pulpă de porc și alte bunătăți.

„Suntem mândri că am putut participa și cred că ne-am ridicat la standardul acestui eveniment medieval. Mulțumim pe această cale organizatorilor care ne-au acceptat în organizația Valea Ozanei și promitem că vom evolua, în continuare”, ne-a mărturisit Marian Dincă, unul dintre comercianții prezenți la festival.

Printre sutele de oameni de la festival s-au numărat și figuri publice, printre care prof. Viorel Stan, inspector şcolar general al ISJ Neamț, primarul și viceprimarul de Petricani, arhimandrit Mihail Daniliuc, de la Schitul Vovidenia, consilieri locali, șefi de instituții publice sau ai unor societăți subordonate Consiliului Local.

Chiar dacă premiul pentru Ceaunul fermecat a mers către Pensiunea Eulor, atât juriul, cât mai ales gurmanzii de la zecile de terase de la marginea taberelor cavalerești au fost de acord la unison că toate pensiunile din Asociația „Valea Ozanei” prezente la festival au oferit mâncăruri pe toate gusturile.

Vizibil obosit, dar mulțumit de prestația cavalerilor și domnițelor, actorul Liviu Pancu, regizorul artistic al festivalului a avut puterea să ne ofere câteva impresii: „Multă muncă, oboseală, dar merită. Un festival care crește ca valoare de la an la an și pe care vreu să-l transform, într-un festival internațional. Felicitări Primăriei Târgu-Neamț pentru organizare și pentru faptul că se străduiește să transforme acest festival, într-un brand național”.

Un alt aspect pozitiv al festivalului a fost și lipsa cerșetorilor sau a câinilor comunitari din peisaj. Celei trei zile au fost lipsite de evenimente neplăcute, asta și datorită Poliției Locale și Jandarmeriei Târgu-Neamț, care și-au postat angajații în puncte cheie. (C.T. STURZU)

Articolul precedentFetiță de 12 ani, salvată de la viol de fratele ei, de 15 ani
Articolul următorAccident cu 5 victime la Bicaz
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.