Manifestările dedicate Unirii Principatelor Române au adunat pe platoul din fața Casei Culturii „Ion Creangă” din Târgu-Neamț zeci de cetățeni și zeci de politicieni. Numărul membrilor de partid îl depășea cu mult pe cel al simplilor alegători. La manifestare au participat primarul Daniel Harpa, viceprimarul Vasile Apopei, city-managerul Geanina Fedeleș, deputatul Dan Andrușcă, administratorul public al județului, Vlad Angheluță, inspectorul școlar prof. Elena Preda, Protopopul de Târgu-Neamț, preotul Nicolae Axentioi, preotul misionar Gheorghe Filip, consilieri locali de la toate partidele politice, șefi de instituții subordonate Consiliului Local, membri de partid, pensionari înrolați mai mult sau mai puțin politic, profesori, directori de școli și simpli cetățeni, foști și viitori alegători. O prezență discretă a avut-o și adjunctul ISJ, prof. Elena Laiu.
„24 ianuarie 1859 reprezintă actul politic care stă la baza României moderne. La această dată, nu s-au unit doar Principatele Române, ci și elite, aspirații, entuziasm. Înaintașii noștri au avut dragoste de patrie și de neam, dar și înțelepciunea de a realiza începuturile unui proces de reunificare națională. Această zi ne învață pe fiecare dintre noi, generație, de generație ideea de unitate. Puterea unei națiuni stă și în idealul care o animă. Astăzi, idealul nostru este păstrarea unității naționale. Ziua de astăzi, este un prilej de a mulțumi lui Dumnezeu pentru unitatea noastră națională”, a transmis părintele Nicolae Axentioi Protopopul de Târgu-Neamț.
„Vă mulțumesc, în nume personal și al Consiliului Local, pentru prezență și pentru tot ceea ce faceți. Este o zi deosebit de importantă pentru români. Mulțumesc locuitorilor orașului Târgu-Neamț, distinșilor consilieri locali, angajaților de la Casa Culturii pentru organizare, pentru participare și colaborare. Transmit tuturor multă sănătate și unitate. La Mulți Ani România!”, a spus primarul Daniel Harpa.
„Stimați invitați, iubiți târgnemțeni. Astăzi, sărbătorim 158 de ani de la înfăptuirea micii uniri. Interesele acestei uniri au fost mai mari decât interesele politice ale acelor vremuri”, a adăugat și deputatul Dan Andrușcă.
După discursuri dansatorii de la Ansamblul Folcloric „Ozana” i-au angrenat pe oficiali în Hora Unirii. Fără să aștepte și a doua invitație oficialitățile și-au luat rolul în serios și și-au dat mână cu mână. Întâmplător sau nu, unii dintre aleșii locali s-au nimerit să-și dea mâna cu adversari politici. Așa se face că Maria Vrînceanu de la PNL a nimerit între doi pesediști, respectiv Elena Ciorsac și Ciprian Bistriceanu. Un fel de horă a USL-ului! (C.T. STURZU)