Cu prilejul a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, luni, 27 martie, în toate școlile nemțene au fost organizate evenimente comemorative. Un astfel de moment a fost evocat și la Colegiul Național “Calistrat Hogaș” Piatra-Neamț, unde cercetătorul Gheorghe Radu, de la Complexul Muzeal Județean Neamț și prof. Daniela Mătăsaru-Ionescu, de la CN “Calistrat Hogaș”, au susținut comunicări legate de evenimentul amintit, în prezența elevilor liceului, a reprezentanților unității și Inspectoratului Școlar Județean Neamț.
Profesorul Radu a abordat tema “Anul 1918 în județul Neamţ”, aducând în prim-plan contextul în care a avut loc Unirea Basarabiei cu România, punctul culminant fiind atins prin prezentarea cuvântării fostului Patriarh Nicodim. Cuvântare a fost rostită la 1914, la sărbătoarea Înălțarea Domnului, cu ocazia hramului Mănăstirii Neamț, unde au participat în jur de 60.000 de persoane. Cuvintele patriarhului aveau rolul de a profeți, cu 4 ani înainte, Unirea Basarabiei cu România.
“De sute de ani veniți la această mănăstire ca să vă întăriți în credința creștin-ortodoxă și în dragostea de neam. Dar ca să ajungeți până aici, acei din proviciile subjugate, a trebuit să treceți granițele cu multă frică și cu mari greutăți. Țineți minte însă un lucru! Nu mult va trece și aceste blăstămate hotare, care ne frâng în 4 trupul nostru național, vor cădea și hotărât că vor cădea și atunci vom alcătui o apă și un pământ, de la Tisa, la Nistru și din Carpați, la Dunăre și Marea Neagră. Bucurați-vă și dați laudă lui Dumnezeu, că ziua aceasta mare nu este departe! Fiți însă gata și pregătiți-vă pentru ea, așa cum vă pregătiți pentru Sfânta Înviere a lui Hristos. Duceți vestea aceasta în părțile voastre și vestiți tuturor că se apropie ziua mântuirii întregului nostru neam!”
Cea de-a doua comunicare, susținută de prof. Mătăsaru-Ionescu a fost o temă de reflecție pentru elevii prezenți, punându-li-se înainte 4 manuale de istorie, cu semnături diferite și apărute în perioade diferite, între paginile cărora a fost prezentată Unirea Basarabiei cu România. Diferențele sesizate au suscitat interesul elevilor, care au fost lăsați să compare evenimentul Unirii, redat în manualele de acum, cu același eveniment, redat în manualele de istorie ale trecutului. (T. MARIAN)