Ca în fiecare an de ziua Unirii din 1859 romașcanii s-au adunat la stejarul plantat în urmă cu 158 de ani de grupul unionist din Roman. Au fost prezente circa 200 de persoane, între care s-au evidențiat parlamentarii de Roman (unul dintre ei, Iulian Bulai, îmbrăcat în costum popular…), autoritățile locale și foarte mulți elevi, însoțiți de cadre didactice. În debutul manifestării a luat cuvântul primarul interimar al Romanului, Lucian Micu.
“Vă îndemn la toleranță și respect față de valorile acestui neam. Vă îndemn la patriotism și la mândria de a fi român. Avem suficiente repere în istoria neamului nostru, iar momente istorice – ca cel din 1859, premergător Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 – vom mai trăi. Important este să avem un ideal, iar acest ideal trebuie să fie strâns legat de ideea de patriotism și de bun român. Pentru că asta suntem: români și trebuie să simțim românește, aici, la Roman, la noi acasă, și oriunde ne poartă pașii prin lume”.
Senatorul Dan Manoliu a rostit un discurs simplu și elocvent, din care am extras doar un fragment: “Mă bucur că Romanul are acest stejar, sădit de un învățător unionist, stejar care este simbolul a ceea ce a vrut să reprezinte Mica Unire. E semn că locuitorii acestui oraș n-au fost indiferenți și nu au stat deoprate la evenimentele istoriei”.
Bucuros de reîntâlnirea cu “marea familie romașcană”, dar și amintindu-și de profesia sa, deputatul Laurențiu Leoreanu a rostit cu patos: “1859 este vârful unei piramide care avea ca bază acea suprafață triunghiulară dată de 1821, Revoluția lui Tudor Vladimirescu, 1848, revoluția marilor bărbați de stat și 1877, Războiul de Independență. Așa vine definirea statului național român”.
Deputatul Iulian Bulai a citit un mic discurs, din care reproducem: “Acum 158 de ani moldovenii au renunțat la mândria de a mai avea capitala la Iași, au făcut un sacrificiu pentru binele țării, unindu-se în jurul valorilor care contau în acel moment: solidaritatea și devotamentul”.
Au urmat programele artistice ale unor școli, scenetele cu Moș Ion Roată, cu Alexandru Ioan Cuza, cântece și recitări. Manifestarea s-a încheiat cu Hora Unirii, în care s-au prins cei mai mulți dintre participanți. Imaginile sunt grăitoare. (D. AILINCĂI)