Joi, 27 februarie, la Casa Culturii „Ion Creangă” s-a desfăşurat un eveniment important atât pentru comunitatea din zona Târgu Neamţ, cât mai ales pentru elevii de clasa a VIII-a. Este vorba de organizarea unei acţiuni de promovare a ofertelor educaţionale a liceelor profesionale şi tehnice din zonă. La eveniment au participat Colegiul Tehnic „Ion Creangă”, Liceul „Vasile Conta”, dar şi liceele din Petricani şi Pipirig. Din păcate, la eveniment nu a fost prezent niciun agent economic, în condițiile în care lipsa forţei de muncă calificată este o reală problemă pentru firmele din zonă.

Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean au fost prezenţi inspectorul general, prof. Mihai Obreja și inspectorii Mircea Corlăţeanu şi Rodica Ciuchi. Primăria Târgu Neamţ a fost reprezentată de primarul Daniel Harpa şi city-managerul Geanina Fedeleş.

Inspectorul general Mihai Obreja şi-a început discursul prin a menționa ziua meseriilor: ”Anul trecut, prin Legea 66, s-a aprobat sărbătorirea Zilei Naţionale a Meseriilor pe 11 martie, pentru a atrage atenţia asupra importanţei pe care o are învăţământul profesional şi tehnic. Ne-am dori să avem meseriaşi foarte buni, ne dorim forţă de muncă calificată. Mi-aş dori ca în cel mai scurt timp şi aici la Târgu Neamţ să avem cel puţin o clasă din învăţământul dual, pentru că elevii pot face practică la agenţii economici şi au ce învăţa. Ne dorim ca dumneavoastră profesorii directori să mergeţi prin şcoli şi să-i convingeţi pe cei din clasa a VIII-a să vină spre liceele pe care le conduceți. Trebuie explicat că un meseriaş foarte bun poate câştiga foarte mult. Avem trei programe prin care putem atrage elevii către şcolile profesionale: masa caldă în aceste şcoli din mediul rural şi urban, sprijinirea copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, un program în valoare de 30 milioane de euro şi modernizarea infrastructurii. Nu vreau să fac trimitere la trecut şi să par nostalgic, dar înainte de 1989 agenţii economici ofereau elevilor de la profesională cazare şi masă. Avem nevoie de meseriaşi, de profesionişti în servicii”.

„Ne bucurăm că oraşul nostru face parte din programul dumneavoastră. La Târgu Neamţ avem Colegiul Tehnic Ion Creangă şi Liceul Vasile Conta, instituţii de învăţământ pe care le sprijin mereu. De exemplu la Colegiul Creangă sunt foarte multe proiecte europene şi s-a investit mult şi pe partea materială. Atât timp cât voi fi primar voi susţine învăţământul din oraş. Avem oferte de muncă în oraş, dar nu găsim meseriaşi. Vă doresc mult succes!”, a transmis şi primarul Daniel Harpa.

„Este foarte important ca şi comunitatea să înţeleagă să-şi direcţioneze copiii către astfel de şcoli. Beneficiile absolvirii acestor şcoli sunt pe termen lung. Vreau să felicit profesorii de la aceste licee, pentru că au avut mereu deschidere în a implementa proiecte. Mă bucur de organizarea acestui eveniment de conştientizare, iar acest lucru este un pas înainte. Felicitări tuturor şi succes!”, a transmis şi Geanina Fedeleş, city-managerul oraşului.

„Vă felicit pe toţi, elevi, profesori şi maiştri instructori pentru efortul din această perioadă şi că ne-aţi ajutat să organizăm această acţiune. O acţiune desprinsă din calendarul ministerului sub egida Lunii Naţionale a Meseriilor. Mult succes!”, a transmis şi inspectorul Mircea Corlăţeanu.

C.T. STURZU