Gabriela Firea schimbă legile firii: femeia promovată pe bază de procente, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiGabriela Firea, Ministrul Familiei, a anunțat astăzi, 18 octombrie, că a depus un proiect de lege care ar impune ca 30% dintre persoanele de pe listele pentru consiliile locale și județene să fie femei. Aceeași obligație ar exista și pentru consiliile de administrație ale companiilor de stat.

Comunicatul emis de Gabriela Firea, citat de stiripesurse.ro îl puteți citi mai jos.

Schimbăm mentalităţi şi arătăm că doamnele merită şi pot mai mult. Avem nenumărate exemple de femei de succes în afaceri, politică sau administraţie, este momentul ca egalitatea de şanse să nu rămână doar o vorbă în discursuri motivaţionale, ci o regulă clară şi corectă, de secol 21.(…) Prin această propunere legislativă, femeile vor ocupa 30% din locurile de pe listele de candidaţi ale partidelor politice, la alegerile locale. Aşadar trei din zece propuneri pe listele electorale vor fi rezervate, obligatoriu, femeilor. Ne-am consultat pe acest subiect şi am colaborat cu multe organizaţii şi asociaţii care militează şi susţin drepturile doamnelor. Ne-am sfătuit îndeaproape cu membrele CONAF – Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin, condusă de Cristina Chiriac.

Inițiativa este încă la stadiul de proiect, dar este susținută de PSD, deci ar avea șanse serioase să devină lege. Cu toate acestea rămân anumite întrebări. De exemplu, impunerea unor persoane pe liste pe criteriu de sex, poate crea probleme legale. Pe de cealaltă parte, rămâne de văzut câte poziții eligibile vor căpăta doamnele care vor ajunge pe liste.

La Consiliul Local Piatra Neamț, din 23 de membri, 5 sunt femei, însemnând 21,73%, reprezentanta PSD fiind Florentina Luca Moise. La Consiliul Județean, conform informațiilor de pe site-ul instituției, din 35 de membri doar 4 sunt femei (puțin peste 11%) și doar una este membru PSD – Olga Nistor. Dacă proiectul trimis de Gabriela Firea va deveni lege, am putea vedea schimbări interesante de nume la următoarele alegeri. Chiar și la cele parlamentare.

Vlad B.

Articolul precedentVaccinul antigripal a venit la timp: 18.000 de nemțeni s-au vaccinat la medicii de familie
Articolul următorVitezoman cu permis fals prins în Dumbrava Roşie. Riscă până la 5 ani de închisoare
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.