La finalul lunii septembrie, vremea se schimbă brusc, aducând ploi torențiale și chiar lapoviță și ninsoare în zonele montane. În perioada 29-30 septembrie, ANM a emis avertizări cod galben și portocaliu de vreme severă, care anunță rafale de vânt puternic și cantități mari de precipitații în întreaga țară. În Carpații Orientali și Meridionali, la altitudini de peste 1700 metri, ploile vor lăsa loc lapoviței și ninsorii, semn că iarna ar putea veni mai devreme decât ne-am aștepta.
Prețurile la energie plafonate până în martie 2025
Această schimbare bruscă a vremii îi îndeamnă pe români să se pregătească din timp pentru sezonul rece. În condițiile în care prețurile la energie electrică și gaze naturale sunt plafonate până în martie 2025, majoritatea românilor vor trece iarna cu tarife stabile, dar după această dată, situația ar putea deveni mai dificilă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a avertizat că vor exista măsuri speciale doar pentru consumatorii vulnerabili, iar restul populației ar putea vedea creșteri de prețuri după martie 2025.
Prețurile lemnelor de foc
Pentru gospodăriile care se bazează pe lemne pentru încălzire, situația poate deveni mai dificilă, pe fondul creșterii prețurilor la lemnul de foc cu aproximativ 20% față de anul trecut. Potrivit Direcției Silvice Neamț, prețurile variază acum între 70 lei/mc și 780 lei/mc, în funcție de specie și sortiment. Cererile pentru achiziționarea de lemne sunt în creștere. Este important ca cei care depind de acest combustibil să-și facă provizii din timp, mai ales având având în vedere apropierea iernii și posibilele condiții meteorologice severe de până atunci.
Stocurile de gaze ale României. Ce urmează după martie 2025?
Această perioadă de tranziție către sezonul rece îi forțează pe români să își reconsidere opțiunile pentru încălzire. În ceea ce privește stocurile de gaze naturale ale României, „ne apropiem de cifra de 100% grad de umpere” a spus Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, în emisiunea Serviciul de Noapte (sursa aici). Totuși, creșterea consumului, investițiile în centrale pe gaze și riscul importurilor pe termen lung pot pune presiune pe prețuri în anii următori. În plus, planurile guvernamentale pentru re-liberalizarea pieței energiei după martie 2025 ar putea destabiliza piața, mai ales pentru cei care nu beneficiază de măsuri speciale de protecție.
Deși iarna nu se instalează încă din septembrie, episodul de vreme severă de la finalul acestei luni ne oferă o imagine a ceea ce ne așteaptă în sezonul rece.
Alexandru Andrieș