Elevii și profesorii Colegiului Național ”Calistrat Hogaș” din Piatra Neamț sărbătoresc, între 15 și 19 mai, 107 ani de la înființare. Deschiderea festivă a avut loc astăzi, 15 mai, cu manifestarea ”Și a fost anul 1910…”.
”Genericul festivității de astăzi «Și a fost anul 1910…» își are sorgintea în faptul că, în toamna acelui an, Ministerul Instrucțiunilor Publice și Cultelor autoriza funcționarea la Piatra Neamț a cursului preparator de fete pentru clasa a III-a secundară, înființat de profesoarele Eugenia Popovici, care preda limba și literatura română, și Valentina Focșa, care preda matematica. Este exact anul când își încheia existența Institutul Particular Primar și Secundar de fete Cultura, înființat în 1885 și la care au predat profesori de mare valoare, ca Grigore Sinescu și Ioan Negre. Cum, însă, nu avem deocamdată documente care să ateste legătura dintre cele două tinere profesoare și Institutul Cultura, documente care acum ar face să aniversăm 132 de ani de existență, ne mărginim să consemnăm anul 1910 ca fiind cel de întemeiere a instituției noastre și, implicit, să aniversăm astăzi doar 107 ani de existență”, a declarat prof. Florin Irimia, directorul CNCH.
Prof. Ioan Milea, inspector școlar general adjunct, a spus că Inspectoratul Școlar ”pune mare preț pe munca dvs. și apreciază realizările pe care le aveți. La Mulți Ani!”.
”Noi încercăm să formăm o familie, încercăm și dorim mereu să vă oferim lucruri motivante, activități interesante pentru a face o legătură între ani care au trecut și anii care urmează”, a afirmat și profesoara Brândușa Andrei, directoarea adjunctă a CNCH.
Carmen Aanicăi, președintele Asociației Părinților, a punctat că ”astăzi se celebrează emoția, colaborarea și parteneriatul dintre părinți, profesori și elevi”: ”Chiar dacă nu ajunge întotdeauna către voi elevii mesajul că sunteți importanți, să știți că, pentru noi, părinții, voi sunteți cei mai importanți. Și pentru profesori la fel”.
Cu acest prilej, a fost vernisată și expoziția ”Stil și viziune”, care conține lucrări de artă plastică înscrise la Concursul Internațional de Creație ”Calistrat Hogaș” (prof. coordonator Ștefan Diaconu).
Programul de astăzi a mai cuprins și alte activități: ”CLIPE DE NEUITAT” – momente de referință din istoria recentă a CNCH (prezintă: prof. Brânduşa Andrei, directorul adjunct al Colegiului), ”CNCH – ÎN PAS CU EUROPA” – Diseminarea proiectelor şi a parteneriatelor internaționale (prof. Alina Baluş, prof. Tania Bucur, prof. Nadia Cîrcu, prof. Petruţa Lăstun și elevul Mihail Grădinariu) și ”HOW I DISCOVERED THE WORLD” – Secvenţe de artă dramatică şi monologuri științifice realizate în cadrul proiectului ERASMUS+ – „SELFY” și premiate la Conferința europeană EUROSCIENCE-2017 (coordonator: prof. Nadia Cîrcu).
Cu invitatul de onoare, profesorul universitar doctor Gheorghe Cliveti, directorul Institutului de Istorie ”A. D. Xenopol” din Iași, elevii și profesorii de la Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” se vor întâlni miercuri, 17 mai.
Colegiul Național ”Calistrat Hogaș” deține certificatul ”Școala Europeană” și este afiliat Alianței Naționale a Colegiilor Centenare. La Olimpiadele Naționale din acest an, au participat 450 de elevi, din care 35 s-au calificat la faza națională, unde au obținut două premii I, patru premii II, un premiu III, patru mențiuni MEN și cinci premii și mențiuni speciale. A strălucit, de departe, Mihnea Bâlici, elev în clasa a XII-a, care, după ce a ocupat locul I la etapa națională a Olimpiadei de Filosofie, s-a calificat și la cea internațională de la Rotterdam, din Olanda. (Ana MOISE)
GALERIE FOTO: