O furtună serioasă, cu rafale de vânt, tunete și fulgere și precipitații de peste 30 l/mp a măturat masivul Ceahlău și stațiunea Durău, în seara de 4 septembrie. Schimbarea vremii a surprins mai mulți turiști întârziați, care au cerut ajutor când au văzut că nu se mai pot descurca.

”Astfel, în jurul orei 17, echipa de intervenție din Baza Durău s-a deplasat în plină furtună pentru acordarea primului ajutor și evacuarea de urgență a unei victime de 53 de ani din Mureș, care suferise un traumatism de membru inferior la câteva sute de metri de Cascada Duruitoarea”, a precizat Raul Papalicef, șeful Serviciului Salvamont Neamț. ”În afara traumatismului exista riscul producerii hipotermiei, victima fiind în inposibilitate de a se adăposti în acea zonă”.

Cu câteva minute înainte de ora 21:00, în timp ce stațiunea era în beznă din cauza furtunii, un alt apel la 112 a declanșat o altă intervenție de căutare-salvare în zona Nican-Piciorul lui Bucur. Trei turiști din Galați n-au reușit să coboare la timp din masiv, au fost prinși de întuneric și au deviat de la traseu, ajungând în Jgheabul lui Trifan, care în porțiunea subalpină este deosebit de alunecos și adânc.

”Căutarea s-a efectuat cu unitatea canină, victimele fiind găsite în mai puțin de o oră, ocazie cu care ciobănescul malignois Erik și-a dovedit, încă o dată,  utilitatea și performanțele”, a adăugat Raul Papalicef. (C.M.)