pietricica turism

Joi, 6 aprilie, cu începere de la ora 9:00, angajați ai Poliției Locale Târgu-Neamț și Vânători-Neamț au derulat o acţiune de combatere a cerşetoriei. Aceasta a avut loc în zonele centrale ale orașului, acolo unde stau de obicei cerșetorii de etnie rromă.

După câteva ore, la sediul Primăriei Târgu-Neamț au fost aduse 6 persoane de etnie rromă din comuna Vânători-Neamţ, majoritatea minori, care au fost prinse la cerșit. Ulterior, au fost transferate la sediul Poliției Locale Vânători-Neamț, pentru a se lua măsuri împotriva părinților. La acțiune au participat și două angajate ale Serviciului Public de Asistență Socială din cadrul Primăriei Vânători-Neamț.

“Am continuat acțiunile de prevenire a cerșetoriei, alături de Poliția Locală Vânători-Neamț și de Direcția de Asistență Socială și Protecție a Copilului din cadrul primăriei din comună. Am controlat zonele pe unde cetățenii de etnie rromă scotocesc prin tomberoane, dar și căruțele care tranzitează străzile principale din oraș. Au fost identificați minori de etnie rromă la cerșit, care vor fi duși la Primăria Vânători pentru identificarea părinților și pentru a se lua măsurile legale.

Din păcate, legea nu ne permite să facem mai multe, în afară de încheierea unor procese verbale și a unor amenzi. Cum nu au venituri, acești cerșetori nu vor plăti, niciodată. Singura măsură este munca în folosul comunității” – Florin Tofan, șeful Poliției Locale Târgu-Neamț.

“Pentru a combate acest fenomen al cerșetoriei am hotărât, alături de Poliția Locală Târgu-Neamț, să organizăm această acțiune. Ne-am împărțit pe două echipe și am mers prin zonele principale ale orașului, unde stau de obicei cerșetorii. Vom lua măsurile legale și colegii mei de la Asistență Socială din Primăria Vânători vor decide ce măsuri se vor lua împotriva lor.

85% dintre sancțiunile pe care le dăm cerșetorilor nu sunt încasate. Avem amenzi neplătite la Primăria Vânători de peste 300 de milioane de lei vechi. Avem 450 de mandate de executare a muncii în folosul comunității. Din aceste mandate, în 2016, doar 200 au fost rezolvate. Restul, nu se prezintă la executarea muncii în folosul comunității” – Vasile Săvoiu șeful Poliției Locale Vânători-Neamț. (C.T. STURZU)