Vineri, 1 septembrie, cu ocazia începutului anului bisericesc, Protopopiatul Roman, având binecuvântarea Înalt Preasfințitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a organizat o zi închinată martirilor care s-au sacrificat în Primul și în Al doilea Război Mondial. În biserica din Cimitirul „Eternitatea” s-a săvârșit Sfânta Liturghie, apoi s-a oficiat o slujbă de pomenire pentru eroii căzuți în Primul Război Mondial la Monumentul Eroilor.

După slujbă, din partea primăriei Roman a rostit o alocuțiune doamna viceprimar Roxana Iorga: „În 2018, când se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, avem prilejul să ne arătăm încă odată respectul și recunoștința pentru cei căzuți pe câmpurile de bătălie pentru ca noi, astăzi, să putem rosti LIBERTATE cu tot sufletul. Salut inițiativa Episcopiei Romanului de a-i comemora pe cei care s-au jertfit pe câmpurile de luptă de la Mărășești, Mărăști, Oituz și care acum își dorm sufletele în cimitirul din Roman. Fie-le tărâna ușoară și odihnă veșnică!”

Mesajul Înalt Preasfințitului Ioachim, arhiepiscopul Romanului și Bacăului a fost citit de preotul protopop Dragoș Munteanu: „Se cuvine ca astăzi, 1 septembrie, când cu toții sărbătorim începutul  anului bisericesc, pe lângă slujba de Te Deum, să înălțăm rugăciuni pentru cei ce stau la temelia Marii Uniri. Osemintele a 5.147 de martiri români au fost aduse aici, la Roman, iar în timpul episcopului Lucian Triteanu a fost ridicat acest monument în memoria lor”.

La finalul evenimentului au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Protopopiatul Roman, Primăria Roman și PSD Roman. Organizație a cărui președinte, senatorul Dan Manoliu, a dat joi, 31 august, un comunicat de presă, din care se reține: „Un secol a trecut de la sângeroasele bătălii desfăşurate la Mărăşeşti, Mărăşti şi Oituz (26 august 1917) unde au căzut la datorie mii de ostaşi, în timpul Primului Război Mondial. Cu acest prilej, spunem încă o dată, cinste EROILOR NEAMULUI ROMÂNESC, recunoştinţa noastră pentru toţi cei care s-au jertfit în Război va fi veşnică”. (D. AILINCĂI)

Articolul precedentLIGA A IV-A: Speranţa Răuceşti-Bradu Borca şi Voinţa Ion Creangă – Cimentul Bicaz, derby-urile etapei!
Articolul următorLIGA A V-A: Arsenal Văleni – Moldova II Cordun, derby-ul etapei
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.