Reabilitarea termică a corpului de clădire în care se află Secția infecțioase a Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) Neamț va duce la modificarea sistemului de încălzire actual cu unul modern, pe bază de panouri solare și centrală de cogenerare. Eficiența energetică la care se va ajunge va fi de nivel 3, față de zero cât este acum, potrivit detaliilor tehnice ale acestei investiții, pe parcursul a 5 ani. Proiectul cuprinde lucrări de reabilitare termică și a secției de psihiatrie și a corpului în care funcționează anatomia patologică și medicina legală. Finanțarea va fi solicitată prin Programul Operațional Regional 2014, axa prioritară 3, suma necesară fiind de peste 12,8 milioane lei, din care circa 9 milioane lei pentru lucrările de construcții-montaj.

sju neamt contagioase 1Conform proiectului se vor face lucrări la structura de rezistență, se va înlocui tâmplăria interioară, inclusiv ușile, vor fi schimbate instalațiile electrice, cele sanitare, chiar și caloriferele vechi, de fontă, vor fi înlocuite, vor fi făcute sistematizări și amenajări exterioare, lucrări la șarpantă, va fi refăcut trotuarul de protecție, vor fi reparate scările exterioare și se va amenaja rampa pentru accesul persoanelor cu dizabilități, și multe altele.

sju neamt contagioase 2Doctorul Daniela Burghelea, medicul șef al Secției de boli infecțioase, spune că reabilitarea termică este așteptată de mult, mai ales că este o clădire veche de câteva zeci de ani: “Ultima igienizare generală s-a făcut acum aproximativ 15 ani și este foarte bine că se face acum o reabilitare termică foarte consistentă. Știu că nu este printre lucrările ce sunt cuprinse la finanțare în acest proiect, dar ar fi mai mult decât util dacă s-ar construi și un lift pe secție. Avem doar femei îngrijitoare și tărgile cu care transportăm pacienții supraponderali, de pe etaje, atunci când este nevoie”.

sju neamt contagioase 4Clădirea are două etaje și 50 de paturi și nu a avut lift încă de la construire. La controalele făcute de Direcția de Sănătate Publică, ultimul de acum câteva luni, dar și la verificările Inspectoratului pentru Situații de Urgență, s-au dispus de fiecare dată planuri de conformare care aduc în discuție și construirea unui lift, condiție impusă și la autorizarea sanitară. O dată cu lucrările de modernizare a infrastructurii termice se va mai rezolva și lipsa scărilor exterioare din aripa estică a clădirii, acolo unde este intrarea pentru ambulatoriul secției. Din cauza fondurilor mereu insuficiente, fie și pentru simple lucrări de reparații, problema liftului a rămas nerezolvată. Actuala conducere a spitalului cunoaște situația de la secția infecțioase. “Ca medic la acest spital de 9 ani, știu problema lipsei liftului, dar deocamdată intră în linie dreaptă investiția privind reabilitarea termică a clădirii în care funcționează secția infecțioase, sperăm cu finanțare de anul viitor”, declară dr. Cristina Iacob Atănăsoaie, managerul interimar al spitalului.

sju neamt contagioase 3În marea parte a anului, cele 50 de paturi din Secția infecțioase sunt mai tot timpul ocupate de bolnavi cu diverse patologii (hepatite cronice, meningite, septicemii, infecții urinare, boli eruptive). În cadrul secției este amenajat și un compartiment cu 5 paturi pentru bolnavii cu HIV din tot județul, unde se asigură tratamentele. (C.I.)

Articolul precedentPSD și ALDE îi aruncă mănușa lui Chitic
Articolul următorPoliția Neamț aleargă după doi iepuri: prevenire și recrutare
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.