Sărbătoarea Şcolii Nemţene, o sărbătoare a mândriei şi a reuşitei, a început, la Teatrul Tineretului, prin intonarea imului de către elevii Liceului de Artă ”Victor Brauner”. A urmat un moment de reculegere în memoria ”ultimului rege ordox”, Majestatea Sa Regele Mihai I, care a încheiat o epocă istorică din existenţa României. Apoi s-a desfăşurat manifestarea, cu emoţii, cu muzică clasică, cu felicitări, diplome de excelenţă, mulţumiri, colinde – o zi absolut fabuloasă pentru elevii merituoşi şi profesorii coordonatori din judeţul Neamţ.
În mod firesc, primul discurs a fost al prof. dr. Viorel Stan, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Neamţ: ”Ne aflăm la Sărbătoarea Şcolii Nemţene, ceea ce înseamnă că şcoala nemţeană este în sărbătoare. Şi este în sărbătoare, acum, la final de an, pentru că este momentul bilanţului, momentul în care trebuie să analizăm activitatea de peste an şi, fără discuţie, să ne referim la ceea ce va fi în viitor. Şi planurile de viitor sunt mari. Sunt mari pentru că ne permite baza – rezultatele din acest an, care au fost cu totul şi cu totul deosebite. Cei 3 piloni principali dn jurul elevului – şcoala, comunitatea şi părinţii -, s-au unit astăzi pentru a aduce glorie valorilor şcolii nemţene. Sărbătoarea şcolii nemţene este o recunoaştere a valorii deosebite pe care pe care o are şcoala nemţeană, valoare ce creşte an de an, ceea ce constituie premisele unui viitor deosebit pentru întreaga activitate educaţională din judeţul Neamţ. Fie ca, la anul, să sărbătorim mai mulţi olimpici, mai mulţi profesori care au îndrumat şcoala şi, fără discuţie, să fim mai bucuroşi pentru rezultatele pe care le obţinem. Doamne ajută!”.
Cum Sărbătoarea Şcolii Nemţene este posibilă în fiecare an datorită contribuţiei constante a Consiliului Judeţean, următorul care a luat cuvântul a fost preşedintele Ionel Arsene, un om care a dovedit deja că este conştient de importanţa educaţiei şi sprijină evenimentele care răsplătesc valoarea reală: ”Sunt onorat să particip astăzi la Sărbătoarea Şcolii Nemţene, un eveniment de referinţă în viaţa comunităţii noastre şi vreau să vă felicit, domnule inspector general, şi pe toţi cei care aţi făcut posibil acest eveniment, pentru că eu cred că, an de an, este de datoria noastră să recunoaştem meritele elevilor şi profesorilor deopotrivă. Vreau să vă asigur că instituţia Consiliului Judeţean, pe care astăzi o conduc, va sprijini mereu orice activitate pe care şcolile şi liceele o vor avea în judeţul Neamţ, aşa cum a făcut-o şi în acest an. Şi am convingerea că, dacă noi cei care putem pune umărul la a sprijini astfel de evenimente o facem, şcoala nemţeană va creşte şi calitativ, şi cantitativ. Am, de asemenea, convingerea că, an de an, elevii noştri vor fi aici, pe această scenă, iar noi îi vom premia şi le vom recunoaşte meritele, lor şi profesorilor. Vreau să vă mulţumesc încă o dată pentru invitaţie, vreau să vă urez sărbători frumoase şi să ne ajute bunul Dumnezeu ca, anul viitor, să avem rezultate mult mai bune decât în anul care a trecut”.
Organizatorii au înmânat diplome de excelenţă partenerilor lor în educaţie. Au primit astfel de distincţii Instituţia Prefectului Neamţ, Consiliul Județean, Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, Direcţia de Sănătate Publică, Camera de Comerţ şi Industrie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratul Judeţean de Poliţie, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Centrul pentru Cultură şi Arte ”Carmen Saeculare” şi Agenţia de Dezvoltare Regională Nord Est. Doar Vasile Asandei, şeful ARDNE, a luat cuvântul: ”Resursa cea mai valoroasă de care dispunem este mintea umană, iar şansa de a ne dezvolta şi a ne face o viaţă mai bună stă în posibilitatea oferită minţii de a avea cea mai bună cale de a se manifesta. Desigur, acest lucru a fost valabil în toate timpurile, dar poate astăzi este cu mult mai important să conştientizăm această realitate şi să acţionăm. Şcoala şi educaţia sunt temelia societăţii. Poate este paradoxal, dar accesul foarte facil la o cantitate enormă de informaţii face, după opinia mea, mai dificilă misiunea dumneavoastră, doamnelor şi domnilor formatori de generaţii tinere. În trecut, şcoala oferea informaţii şi cunoştinţe la care tinerii nu aveau altfel acces. Şi azi le oferiţi informaţii şi cunoştinţe, dar, azi, ei trebuie mai ales ghidaţi în noianul de informaţii care le inundă viaţa în fiecare clipă. Azi, cred că misiunea dumneavoastră este mai degrabă să le stimulaţi curiozitatea, să le alimentaţi creativitatea şi să le oferiţi educaţia mai mult decât informaţia. Ştiu că nu este uşor ceea ce aveţi de făcut şi ştiu cât de mult vă străduiţi. Îi felicit pe aceia dintre dumneavoastră care reuşesc să fie mai mult decât dascăli, să fie mentori şi modele pentru copiii noştri. Organizaţia pe care o conduc, Agenţia pentru Dezvoltare Regională, este implicată profund în efortul pentru modernizarea procesului de formare şi educaţie, Organizăm în fiecare an conferinţa «Teach for Future», anul acesta fiind organizată în Piatra Neamţ şi-i mulţumim Inspectoratului Şcolar Judeţean pentru sprjin. Este o conferinţă care aduce alături oameni cu experienţă în educaţie, din ţară şi din străinătate. Suntem, de asemenea, implicaţi în numeroase proiecte internaţionale, prin care aducem în regiunea noastră expertiză şi bune practici din Europa şi din lume. Suntem aşadar un partener în acest proces şi vă rugăm să vă bazaţi pe noi”.
Lista premianților la olimpiade naționale și internaționale o găsiți aici.
Lista profesorilor premiați o regăsiți aici.
GALERIE FOTO
Atentie!La licee tehnologice sunt domenii care se desfiinteaza,desi aceste domenii vin meru cu premii nationale la stfel de olimpiade…La unul din acest profile nu s-a mai propus clasa a IX a liceu de doi ani la rand…E normal sa fie asa?