Primul examen al iernii din acest an a fost trecut de administrația publică locală cu brio. Mobilizarea factorilor de decizie (primărie, operator pentru deszăpezire, Poliție locală, Poliție Rutieră) a fost fără cusur. La sediul primăriei, începând de dimineață, de la începutul programului, s-au ținut – din două în două ore – comandamente cu toți responsabilii de sectoare și de activități. Încă de miercuri (17 ianuarie) seara, când ploaia a generat  polei,  s-a intervenit cu sare și  soluție inhibitoare. După ora 18:00, când deja ningea, operatorul a scos pe străzi utilajele de deszăpezire și ”sărărițele”. De pe la ora 23:00 deja se acționa și pe trotuare, cu utilajele speciale,  pentru curățarea zăpezii. Cu o pauză după  ora 24:00, toată noaptea s-a acționat, atât mecanic, dar și manual pentru degajarea zăpezii.

Dimineața zilei de joi (18 ianuarie) a găsit orașul în activitate: toate mijloacele de transport în comun și toate autovehiculele au circulat normal, în condiții de iarnă, astfel încât nimeni nu a lipsit de la serviciu  ori de la școală. Iată o informare trimisă mass-media de către primăria Roman joi, pe la orele prânzului, în legătură cu deszăpezirea în municipiul Roman:

„Romanul se află sub cod portocaliu de ninsoare, intensificări ale vântului și viscol până joi, 18 ianuarie, la orele 22.00. În cursul nopții miercuri spre joi au căzut cantități importante de zăpadă și s-a intervenit constant pentru degajarea ei, atât de pe străzi, cât și pe trotuare. Prima intervenție pentru înlăturarea efectelor vremii s-a făcut miercuri, de la orele 15.30, când 30 de salariați ai firmei de deszăpezire Rossal au intervenit pentru combaterea poleiului de pe trotuare, cu sare și inhibitor. La ora 18.00, când ploaia s-a transformat în ninsoare, s-a intervenit cu utilajele pe arterele situate în pantă. La orele 21.30, s-a ieșit cu 22 de utilaje pe traseele principale din oraș, în special pe arterele de acces în municipiu, precum și către Spital și Ambulanță. Din cauza ninsorii abundente, acțiunea s-a încheiat în jurul miezului nopții și a fost reluată la orele 03.30, când s-a intervenit pe toate sectoarele de drum cu 19 utilaje (trei s-au defectat și sunt la acest moment reparate). După intervențiile de degajare a zăpezii de pe carosabil s-a intervenit cu material antiderapant. Până la ora 09.00 dimineața s-au consumat 90 de tone de sare și inhibitor, nemaifiind permisă de legislație intervenția cu nisip pentru combaterea poleiului. De la ora 04.00 dimineața, se intervine pe trotuare și trecerile de pietoni cu 30-40 de oameni, care sunt schimbați la fiecare 4 ore. În același timp, s-au luat toate măsurile pentru a nu exista probleme cu persoanele care există în evidențele administrației locale ca având nevoie de transport pentru efectuarea dializei. De menționat este faptul că deszăpezirea se face pe sectoare, cu prioritate mai întâi către instituțiile de interes public, în circa 3 ore fiind încheiat un tur complet de oraș, inclusiv pe aleile dintre blocuri. La sediul Primăriei municipiului Roman se convoacă în ședință comandamentul de iarnă din 2 în 2 ore, pentru a se remedia eventualele probleme semnalate din teren de către angajații administrației, care verifică modul în care se acționează. Cetățenii care întâmpină probleme deosebite pot apela numărul gratuit de telefon, apelabil din orice rețea, 0233.984.”

Un lucru remarcabil este acela că, spre deosebire de anii anteriori, neașteptat de mulți cetățeni au ieșit la curățat zăpada de pe căile de acces și la degajat mașinile personale din troiene. (D. AILINCĂI)

Articolul precedentFostul Centru de legume și fructe Târgu Neamț a ars
Articolul următorO gravidă a vrut să se sinucidă cu paracetamol
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.