Silvicultori din România și Republica Moldova au plantat marţi, 17 aprilie, Pădurea Centenar, pe ambele maluri ale Prutului, se precizează într-un comunicat de presă al Regiei Naționale a Pădurilor (RNP)-Romsilva. Gestul a marcat simbolic „un secol de la decizia Sfatului Țării de la Chișinău prin care Republica Democrată Moldovenească a votat unirea cu Regatul României, la 27 martie 1918, primul pas în unificarea tuturor provinciilor românești într-un singur stat unitar, proces încheiat la 1 decembrie 1918”.

În cadrul evenimentului, au fost plantați 1.918 stejari în România, în apropiere de orașul Huși (Vaslui) și 1918 de puieți forestieri în Republica Moldova, în apropiere de localitatea Leușeni (Hîncești). O echipă de silvicultori din Republica Moldova a participat la acțiunea de plantare de la Huși, în timp ce silvicultori din România au participat la plantarea de puieți forestieri din Leușeni. Au fost prezenţi ministrul Apelor și Pădurilor, Ioan Deneș, conducerea RNP-Romsilva, conducerea Agenției „Moldsilva” din Repubica Moldova, conducerea Direcției Silvice Vaslui și membri ai Federației Sindicatelor din Silvicultură „Silva”, reprezentanți ai autorităților locale, elevi voluntari și jandarmi. Evenimentul se înscrie în seria de acțiuni prin care este marcat Centenarul Marii Uniri din 1918.

Centenarul Marii Uniri din 1918 va fi marcat de RNP-Romsilva prin mai multe evenimente în acest an. Astfel, la intersecția celor trei provincii istorice, va fi ridicat „Punctul Frăției Neamului Românesc”, un observator deschis publicului larg, iar în toamnă va fi inaugurată, la Muzeul Cinegetic al Carpaților „Posada”, Expoziția jubiliară „100 de ani de Silvicultură în România”. (ZCH NEWS; FOTO: RNP-Romsilva)

Articolul precedent„Ștefan Potop / CHIPURI din Piatra-Neamț” la Galeria „Lascăr Vorel”
Articolul următorITM Neamț s-a modernizat cu imprimante mobile
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.