0:00

Biblioteca Județeană „GT Kirileanu” Neamț a găzduit, joi, 21 septembrie, în Sala Expo-Club „Victor Brauner”, lansarea albumului muzical „Dincolo de suflet” al cantautorilor Mihai Coșerariu și Cristina Marin și a cărților de poezie care au stat la baza textelor cântecelor. Manifestarea, organizată în parteneriat cu Asociația Culturală „Eu cred”, a fost însoțită de cântecele trio-ului Cristina Marin, Elena Ropotoaia, Mihai Coșerariu, precum și ale invitatei speciale, studenta Sînziana Elena Ailenei. Volumele de poezie ale lui Mihai Coșerariu au titlurile: „Așa sunt eu. Poemele dezamăgirii și speranței”, „Dincolo de suflet. Poeme sincere” și „Amprente lirice”. Au luat cuvântul: Ion Asavei – director al Bibliotecii „Mihai Eminescu” Bicaz, Marin Udroiu – profesor de religie şi Cornel Duculescu – fost director al Școlii Bicazu Ardelean. Întâlnirea a fost moderată de Dan Iacob, bibliotecar în cadrul Compartimentului Imagine-Patrimoniu.

Ion Asavei: „Am alături de mine prieteni dragi, pe care deja i-ați ascultat cântând și care, de fiecare dată, înnobilează cu prezența lor activitățile de la Biblioteca «Mihai Eminescu» Bicaz. Mă refer la prezentări de cărți sau vernisaje de expoziții. Ne-am cunoscut cu ani în urmă, când am ajuns, în calitate de gazetar, pe Valea Bicazului și am aflat cu surprindere că există acești oameni, care făceau festivaluri de muzică folk și antrenau copiii Văii Bicazului în a mânui chitara și a cânta muzică de calitate. Am rămas uimit când am văzut ce se întâmpla și cum apa zburdalnică a Bicazului era concurată de această trupă, formată din doi oameni la început, cărora li s-a adăugat și doamna profesoară Elena Ropotoaia. Formația a devenit interesantă, pentru că, pe lângă faptul că promovează muzica folk, a antrenat copiii și, mai mult decât atât, a inițiat festivaluri, manifestări, culminând cu Festivalul «Dăm Folk», ajuns la a doua ediție”.

Cornel Duculescu: „În urmă cu vreo cinci ani, în biserica nouă de la Bicazu Ardelean s-a organizat o manifestare cu prilejul Crăciunului, sprijinită pe un recital de colinde susținut de un grup de copii de la Dămuc, instruit de Mihai Coșerariu. Colindele acompaniate de chitare au răsunat în biserică senzațional, cu o rezonanță deosebită. L-am văzut atunci pe Coșerariu ca pe un om cu neastâmpăr, dedicat muncii, pasiunii pentru formarea copiilor. I-am propus să vină și la noi, la Școala Bicazu Ardelean, dacă poate, să descopere copii talentați, pe care să-i inițieze, să-i îndrume. M-a impresionat faptul că nu a stat mult pe gânduri, ba chiar i-a surâs ideea și în zilele următoare a dat curs invitației. Așa se face că astăzi s-a ajuns la peste 40 de copii care știu să cânte, s-au perfecționat și participă la festivaluri, au primit premii și sunt deja cunoscuți”.

Marin Udroiu: „Pentru că obișnuiesc să dau un titlu la ceea ce urmează să spun, astăzi m-am gândit la titlul următor: «Semănătorii de lumină». Cei care seamănă lumina. Astăzi m-a întrebat o fetiță, pe care o cheamă Diana: «Domnule profesor, de ce la ora de religie îmi bate inima mai tare?» Ce legătură are aceasta cu evenimentul de astăzi, veți vedea. Nu-i așa, sunteți de acord, că adevărata sărbătoare de suflet este atunci când ne bate inima mai tare? Autorul acestor versuri a început să scrie după ce Dumnezeu l-a scos din groapă ca pe Iosif din Vechiul Testament, pentru că a avut o boală în urma căreia era să nu mai fie. De multe ori l-am întrebat «Ce rol a avut boala aia în viața ta?» Și mi-a mărturisit: «M-a trezit!»“. (ZCH NEWS; FOTO: Biblioteca Judeţeană GT Kirileanu)

Articolul precedentUn ministru optimist și o lege în dezbatere la Piatra Neamț: ”România e de nota 9 la Turism”
Articolul următorBărbat din Neamţ acuzat de înşelăciune la Paşcani
ZCH News
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.