pietricica turism

Ceremonialul militar dedicat Zilei Imnului Național a adunat, astăzi, 29 iulie 2019, la ora 10, în centrul municipiului Piatra Neamț, doar câțiva reprezentanți ai instituțiilor județene, militarizate sau nu neapărat. Pe lângă oficiali ai Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei, ai asociațiilor de veterani și cadre militare în rezervă, s-au alăturat, timid și lăturalnic câțiva șefi de deconcertate, cei care nu sunt în concedii.

Sub un cer noros și apăsător, nici măcar parada de la finalul festivității de astăzi, organizată de Garnizoana Piatra Neamț, nu a reușit să-i facă pe trecători să se oprească și să privească.

După o scurtă slujbă religioasă, la care asistența a participat, din când în când, făcându-și cruce, a avut loc singurul discurs dedicat momentului: prefectul de Neamț a vorbit despre Ziua Imnului Național ca o zi de sărbătoare pentru românii de pretutindeni, de sărbătoare a spiritului român. Daniela Soroceanu n-a uitat să pună egal între patriotism și intonarea imnului și a ținut să le explice celor interesați de ce mâa la piept în timpul intonării imnului este o dovadă ”simplă” de atașament față de țară și popor – fiindcă așa prevede art. 20 al. 2 din Regulamentul onorurilor și ceremoniilor militare în Ministerul Afacerilor Interne. (Cristina Iordache)