Grădinița din satul Magazia, comuna Crăcăoani, este genul de instituție de învățământ care are foarte multe motive să fie declarată unicat. În primul rând, clădirea în sine, construită din piatră, acum mai bine de 100 de ani, este de o incontestabilă valoare arhitectonică – singurul aspect pozitiv din toată povestea. De aici încolo, încep problemele.
Prima e vizibilă chiar de la intrare. Treptele sunt sfărâmate, pur și simplu, iar fierul beton dintr-o balustradă laterală a ieșit de la locul lui și formează un cârlig, cu vârful în sus, în care s-ar putea accidenta grav un copil care se împiedică și cade.
Tabloul electric, aflat în exteriorul clădirii, are capacul rupt de jumătate, iar acoperișul, făcut dintr-o tablă proastă și subțire, acum vreo 15-20 de ani, este deja cârpit pe alocuri.
În schimb, clădirea are geamuri termopan și tavane false. Dar nu are apă. La toaletele din curte, există un rezervor, din tablă, cu robinet, însă era complet gol, deși copiii fuseseră la ore și tocmai plecau spre casă, supravegheați îndeaproape de educatoare, nu care cumva să pășească greșit pe scări.
Combinația dintre piatră, tablă și tâmplărie PVC îi dă un aspect ”inedit” imobilului și numai un om cu bun gust ar putea găsi o soluție pentru înlocuirea învelitorii, astfel încât clădirea să arate decent, ca la începuturi.
”Acolo a fost prima școală din satul Magazia, dar nu știu exact când și cine a construit-o”, a declarat Petru Zamfir, primarul comunei Crăcăoani. ”Mi se pare o idee bună să o clasăm ca monument istoric, pentru că arată interesant. Până una-alta, urmează să o racordăm la rețeaua de apă și, cu timpul, o să schimbăm și acoperișul. Am făcut, rând pe rând, școlile din comună, acolo încă n-am reușit o renovare așa cum ar trebui”.
Într-o parte a clădirii, este sala de sport, la care vin și elevii de la școală, la orele de educație fizică. Probabil că proba la care au cea mai mare îndemânare este pasul ștrengarului, care, pe lângă faptul că le dezvoltă mușchii gambei, îi scutește de ”contactul direct” cu treptele rupte. Cât despre cei mici, e bine să se călească de timpuriu, să ducă o viață sportivă și să se învețe cu greutățile, inclusiv cea a bidonului de apă. (C.M.)