Sărbătorirea cuplurilor de romașcani care au împlinit 50 de ani de căsnicie a devenit, de mulți ani, o tradiție. O tradiție care se manifestă în preajma Sărbătorilor de Iarnă, sub auspiciile darurilor așteptate și bucuriilor împărtășite cu cei dragi.

Cheia succesului uman este familia, se spune. Și, dintre toate instituțiile, cea mai mică, din punct de vedere cantitativ și organizațional, dar cea mai puternică și mai importantă, în cele mai multe dintre cazuri, este instituția familiei.

Miercuri, 20 decembrie, la orele prânzului, administrația locală din Roman a invitat 57 de cupluri care s-au căsătorit în anul 1967 la o sărbătoare a nunților de aur. Puține familii au venit pe jos; n-a fost foarte frig afară, n-a fost alunecuș, dar a fost vârsta cea care nu le-a mai permis sărbătoriților să vină decât aduși de vreo fiică ori de vreun fiu cu mașina ori cu taxiul. S-au îmbrăcat de sărbătoare, cu ce au mai bun; multe doamne trecuseră pe la coafor, iar domnii erau, cei mai mulți, rași ”la sânge” și proaspăt tunși. O pereche a venit îmbrăcată în costume populare stilizate și adaptate anului. Câteva perechi au avut la ele tablete, cu care și-au făcut selfie-uri și și-au fotografiat vecinii de masă. O venerabilă doamnă a transmis, un timp, live pe facebook (pentru copii, probabil).

Manifestarea a debutat cu o slujbă oficiată de mai mulți preoți din oraș, apoi a urmat discursul primarului Romanului, Lucian Micu. ”Mă bucur că, astăzi, avem un moment deosebit și vă urez la început Bine ați venit! E un moment cu totul deosebit în viața dumneavoastră, un moment în care amintirile devin speranță, iar iubirea este viață. Sunt sigur că, acum, contează pentru dumneavoastră, dar şi pentru noi toţi, faptul că noi nu v-am uitat, că nu facem abstracţie de dumneavoastră, că sunteţi în atenţia noastră şi că, la fel cu oricare cetăţean activ, la fel cu oricare tânăr, şi dumneavoastră contaţi în viaţa oraşului nostru. Aşa încât vă urez să fiţi bineveniţi şi să petreceţi bine la sărbătorirea unei vieţi de 50 de ani trăită în cuplu! Daţi-mi voie să vă urez, în numele Consiliului Local, al primăriei şi al meu, personal, multă, multă sănătate, viaţă lungă şi fără lipsuri, să aveţi numai bucurii din partea celor dragi şi apropiatele Sărbători cu bine! LA MULŢI ANI!”.

Din speach-ul primarului Lucian Micu a mai reieșit că, dincolo de bucuria pe care o simte să-i întâlnească pe venerabilii cetățeni, el simte în acelaşi timp şi greutatea unei neîmpliniri; aceea că, din diverse motive, administrația publică locală nu-și poate exprima recunoştinţa faţă de cei de față și față de colegii lor de generație în mod deplin. Din motive care nu ţin de competenţa sau voinţa primarului, ci ţin de o anume strategie a priorităţilor în activitatea administraţiei publice, atenţia pe care primăria poate să o acorde vârstnicilor în general este mai degrabă simbolică, prea puţin consistentă şi în niciun caz pe măsura meritelor, dar şi nevoilor lor.

Cuplurilor sărbătorite li s-au oferit diplome, buchete de flori, daruri în bani și câte o fotografie, împreună cu primarul orașului. Ceva mai târziu, în timpul mesei, cele mai curajoase dintre cupluri au și dansat. Nu numai valsuri și tangouri, ci și hore și bătute. Iar primarul Micu a fost foarte disputat la dans de respectabilele sărbătorite.

Una peste alta, a fost un adevărat eveniment în viața a peste o sută de romașcani de vârsta a treia, o zi de mare sărbătoare pentru ei, sărbătoare pe care au trăit-o frumos și mulțumiți.

Iată lista familiilor romașcane care au împlinit în acest an 50 de ani de la căsătorie:

Valerian și Violeta Abuligesei, Ioan și Ecaterina Agafiței, Neculai și Eugenia Ailincăi, Miluță și Eugenia Aniculăesei, Ioan și Silvia Antăloaie, Vasile și Doina Atodiresei, Constandache și Marițica Balcanu, Petru și Aneta Bărbieru, Constantin și Mariana Bodea, Ioan și Paraschiva Bostan, Ion și Elena Botez, Ioan și Lidia Chirea, Mihai și Onorina Chiriac, Vasile și Maria Cojocariu, Ion și Elena Doljescu, Gheorghe și Virginia Donici, Ioan și Valerica Drăgușanu, Gheorghe și Aneta Duca, Petrea și Rodica Mariana Enea, Ioan și Viorica Floria, Gheorghe și Georgeta Fron, Ioan și Ruxanda Gavril, Nicolae Ștefan și Leontina Georgescu, Mihai și Doina Ghiuță, Ioan și Mariana Gîlcă, Costică și Ecaterina Herman, Constantin și Emilia Hîra, Costică și Rodica Iancu, Ioan și Maria Ioniță, Constantin și Despina Joimir, Ioan și Teodora Lebădă, Florin și Georgeta Lefter-Rugină, Constantin și Claudina Macovei, Constantin și Rodica Mardare, Gheorghe și Maria Marile, Vasile și Elena Mărgineanu, Gheorghe și Maria Moisei, Bernad și Olina Molodoi, Ilie și Maria Moraru, Toma și Aurica Nechita, Constantin și Didina Olariu, Neculai și Veronica Onofrei, Vasile și Gica Palade, Gheorghe și Mioara Popa, Neculai și Viorica Pralea, Gheorghe și Georgeta Rădulescu, Ștefan și Virginia Simion, Constantin și Maria Stafie, Neculai și Anica Stafie, Mihai și Ioana Stelea, Gheorghe și Livica Subete, Laurențiu și Elena Șerban, Mariean și Madelina Tiron, Petru și Viorica Vieru, Vasile și Elena Vintilă, Alexandru și Viorica Zaharia, Ilarion și Dochia Zaharia. (D.AILINCĂI)

FOTO: Dan AILINCĂI și Primăria Municipiului Roman. Mai multe imagini, aici.

Articolul precedentJudecători la protest, cu jurământul şi Constituţia în mâini
Articolul următorTÂRGUL DE CRĂCIUN LA NEAMŢ – 21 decembrie 2017
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.