Deschiderea noului an școlar în Roman a fost, până anul acesta, mereu la fel: multă agitație pentru toată lumea, de la copii, la părinți și profesori și, nu în ultimul rând, la oficialități. O mulțime de timp de stat în picioare în curtea școlii ori pe terenul de sport până să vină primarul ori vicepreședintele Consiliului Județean, niște sisteme de sunet care pârâie, țiuie și se întrerup exact când cuvântează cel mai important personaj, o sumă de notabilități care spun… ele știu ce spun, că oricum nu le ascultă nimeni, și care se grăbesc să plece, fiindcă trebuie să mai participe la încă trei școli, slujbe religioase lungi, speech-uri ale polițiștilor de proximitate anoste, multă plictiseală, oboseală, aglomerație și nervi.
Anul acesta însă a fost altfel. Primarul nu a mai fost prezent în “prezidii”, ci doar între părinți. Slujbele au fost mai scurte (cu excepția celei de la Seminarul Ortodox “Episcop Melchisedec”, care a ținut 20 de minute și a fost oficiată de 7 preoți, dar seminarul e totuși școală vocațională…). Polițiștii de proximitate au vorbit puțin și la obiect. Cel de la Colegiul “Petru Poni” nu știa, probabil, că – în timp ce se intonează imnul de stat – militarii trebuie să prezinte onorul salutând. La Școala “Costache Negri”, unde peste 70% dintre elevi sunt de etnie rromă, n-a fost nici un musafir, nimeni. Dar au fost elevi în costum cu papion… Pe terenul de sport al Colegiului “Roman-Vodă” s-au etalat toalete casual. Tot acolo au fost prezenți doi membri din conducerea Consiliului Județean, domnul vicepreședinte Asaftei și doamna Bulai.
Parlamentarii romașcani au fost atât la colegii, cât și la școli generale. Peste tot s-a intonat imnul de stat în deschiderea festivităților. La seminarul ortodox “Episcop Melchisedec” s-a ținut o slujbă. La școala “Mihai Eminescu” s-au cântat: imnul de stat, imnul Romanului și imnul școlii (fiindcă există și așa ceva!). Mai mult chiar, în deschiderea festivităților s-a desfășurat și un mic spectacol susținut de copiii din clasele mici și s-au aprins artificii.
La “Roman-Vodă” domnul senator Manoliu a spus, printre multe altele: “Educația e un lucru greu. Cei care pășesc pragul liceului intră și dau un examen de maturitate, examen care se încheie la finalul liceului cu ceea ce-ți alegi în viață: ori o facultate, un studiu superior sau o meserie. De aceea trebuie să înțelegeți profesorii, fiindcă ei sunt aceia care vă împărtășesc vouă din știința și din înțelepciunea lor. Acest liceu a dat oameni de seamă, va mai da oameni de seamă; exceptându-ne, poate, pe noi, care ne vedeți câțiva aici, care suntem poate trecători și încercăm și noi să punem umărul la ceea ce faceți. Vreau să spun tuturor «La mulți ani!»”.
Deputatul Laurențiu Leoreanu a avut parte de o prezentare foarte originală din partea directoarei Colegiului “Roman-Vodă”, Mihaela Tanovici: “Mereu aproape de noi, conform reclamei (???!!! – n.n.), domnul deputat Dan Laurențiu Leoreanu, care nu este numai deputat, este și profesor al Colegiului Național «Roman-Vodă», și poate odată și odată o să-l vedem și ca profesor de matematică la noi la liceu”.
Iar deputatul Leoreanu a performat, ca de obicei, în retorică: “Emoția mă încearcă astăzi, când avem o sărbătoare a învățământului (pe care nu mulți o înțeleg) și pe care eu o pun pe același plan cu sărbătoarea Crăciunului și cu sărbătoarea Paștelui… Vă urez un nou an școlar bun, cu implicare și cu rezultate, astfel încât la sfârșitul lui să puteți spune toți AM REUȘIT!”
Instalațiile de sonorizare au funcționat cât de bine s-a putut (în funcție de marcă și preț). Florăriile au rămas cu flori pe stoc. Nu s-a blocat traficul rutier decât pe aleea care duce la “Roman-Vodă”, fiindcă toată lumea a venit cu mașina. Elevii de la Şcoala “Costache Negri” au venit și ei cu mașina, un autobuz care i-a adus din strada Fabricii… Poate la anul va fi și mai altfel. (D.A.)