0:00

Festivitatea aniversară la împlinirea a 148 de ani de existență a Colegiului Național „Petru Rareș” s-a desfășurat luni, 27 noiembrie, în prezența câtorva din foștii profesori, profesorii acutali și conducerea școlii, elevi și invitații din partea autorităților și ai Inspectoratului Școlar Judeţean Neamț.

O slujbă Te Deum, oficiată în cancelaria colegiului, a marcat debutul manifestării ce a urmat, de la ora 12:30, în sala de festivități. Evenimentul a fost deschis cu imnul național, interpretat de eleva Mara Apetrei cu multă emoție, ce a dat greutate și solemnitate importanței sărbătorii.

Profesorul Grigoruță Oniciuc, directorul „Petru Rareș” a ținut primul discurs, în care a vorbit, cu emoție, despre ceea ce definește performanța și calitatea educației rareșiștilor: „Cred că la Rareș discutăm în verbe, pentru că doar verbul dă sens și acțiune oricărui gând. Aici se învață, se muncește, ne adaptăm, excelăm pentru a ne forma sau transforma în oameni onești, oameni cinstiți, oameni educați pentru a face față unei societăți în transformare. Oricare vor fi vremurile, știm că la Petru Rareș vor veni cei mai buni copii, care vor găsi aici pe cei mai buni profesori, pentru ca împreună să dea sens verbelor ce ne dau valoare”.

Au urmat scurte cuvântări și felicitări din partea prefectului Vasile Panaite, a vicepreședintelui Consiliului Județean Ioan Asaftei, a primarului Dragoș Chitic, a profesorului Ioan Milea în calitate de adjunct al ISJ Neamț, a notarului Oana Bălan în calitate de președinte al asociației foștilor elevi „Alumni”, a economistului Remus Lupaș, președintele Asociației Părinților.

Foști elevi, ajunși acum în conducerea unor mari companii, studenți la universități de prestigiu din lume, cercetători în domenii științifice, profesori, specialiști care și-au urmat, fiecare, vocația și talentul, au „vorbit” despre „onoarea și mândria de a fi Rareșist” la un mod inedit. Gândurile și sentimentele lor au fost transcrise în paginile unei broșuri aflate acum la prima ediție și care a fost prezentată de cunoscutul profesor Dorel Haralamb, cel care s-a ocupat de tehnoredactarea acestei publicații. Actualii rareșiști și generațiile viitoare au, astfel, prilejul să afle că experiențele trăite opt sau patru ani la această școală conțin un soi de tipar ce are o unică menire: fiecare să se descopere pe sine prin „oamenii bătrânului Rareș”. Inedită a fost și prezentarea părerilor, prin jocuri de rol susținute de actualii elevi.

Anuarul 2016-2017 a fost lansat cu această ocazie. Ediția cu numărul 13 din seria nouă a „letopisețului”, cum l-a caracterizat prof. dr. Minica Costea, responsabilul ediției, este cel mai cuprinzător din cele 40 de numere apărut începând cu anul școlar 1896-1897. În cele 241 de pagini sunt cuprinse istoricul colegiului, prezentarea conducerii actuale, a corpului profesoral, al consiliului elevilor, proiectele și concursurile, catedrele, activitățile extrașcolare, rezultatele de excepție ale elevilor și profesorilor, partenerii și un mesaj în limba franceză „pentru prietenii din afara țării”.

Festivitatea s-a încheiat cu prezentarea ultimului număr al ziarului „Rareș Press” ce conține „texte necenzurate” din viața elevilor de după școală și premierea celor mai buni fotografi la expoziția găzduită pe holul cancelariei. (C.I.)

Articolul precedentŞoferi depistaţi în stare de ebrietate în zona Bicaz
Articolul următorPrimăria anunţă: pe 29 noiembrie se deschide Piaţa Centrală!
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.