Ansamblul “Floricică de la munte” a susţinut o serie de spectacole la Londra de Ziua României. Formaţia Centrului pentru Cultură şi Arte “Carmen Saeculare” Neamţ a fost invitată de Ambasada României în capitala Marii Britanii. Spectacolele folclorice au avut loc, timp de trei zile, la sediul Institutului Cultural Român de la Londra, dar şi în alte spaţii puse la dispoziţie de această instituţie.

“Ansamblul a susţinut o serie de spectacole folclorice, care au pus în valoare obiceiurile și tradițiile zonei Neamțului. Pe scenele londoneze au răsunat acordurile celor mai cântate melodii patriotice ale căror versuri i-au însufleţit acum un veac pe făuritorii Marii Uniri, printre ele Hai, români, la hora mare, Mândră Românie, Din Moldova lui Ştefan, Doamne, ocroteşte-i pe români, Balada Iancului. Acestea au însoţit suite de dansuri populare din toate zonele etnofolclorice ale ţinutului. De asemenea, în spectacolele care s-au desfăşurat la Londra, au  fost prezentate datini şi obiceiuri de iarnă practicate şi azi, precum odinioară, în Neamţ – colinde strămoşeşti, cântece de Stea, jocul măştilor, al caprei, al ursului, Pluguşorul şi Sorcova”, se precizează într-un comunicat de presă.

De asemenea, au fost organizate şi demonstrații ale meșterilor populari, elementele de cultură tradițională fiind prezentate comunității de români și misiunilor diplomatice străine acreditate în Marea Britanie. Printre aceste activităţi s-au regăsit şi expoziţiile meşterului popular Ionela Lungu, coordonatoarea activităţii clasei externe de la Târgu Neamţ a Şcolii Populare de Artă Piatra-Neamţ.

Ea a făcut demonstraţii practice în faţa copiilor români (şi nu numai), în cadrul Atelierului olarului, de modelare a lutului. Ecourile întregului eveniment desfăşurat la Londra de Ziua Naţională au fost pozitive, numeroşii spectatori vizitatori fiind fascinaţi de farmecul folclorului şi tradiţiilor nemţene. (ZCH NEWS)