Primar din Neamț – condamnat la puşcărie, cu spor de pedeapsă, ZCH NEWS - sursa ta de informații
Constantin Foltea

Constantin Foltea, fost primar de Dulceşti, se apropie de puşcărie cu paşi mici, dar siguri. După ce abia a încasat o condamnare definitivă de 2 ani şi 8 luni cu suspendare, pentru corupţie, Judecătoria Roman, l-a “binecuvântat” vineri, 29 mai o sentinţă, cu executare.

„Condamnă pe inculpatul Foltea Constantin la pedeapsa de 1 (un) an şi 6 (şase) luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, condamnă pe inculpatul Foltea Constantin la pedeapsa de 1 (un) an închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. În temeiul art.97 alin.1 Cod penal, anulează suspendarea executării sub supraveghere de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare aplicată prin sentinţa penală nr.337 din 10.10.2014 nr.dosar 85/291/2014 Judecătoria Roman definitivă prin decizia penală nr. 183 din 17.02.2015 a Curţii de Apel Bacău şi constată că infracţiunile din prezenta cauză au fost săvarşite în concurs real cu fapta pentru care s-a anulat suspendarea sub supraveghere. Conform art.38 şi art.39 Noul Cod penal, contopeşte pedepsele stabilite în sarcina inculpatului Foltea Constantin, urmând ca acesta să execute pedeapsa cea mai grea de 2 (doi) ani şi 8 (opt) luni închisoare, pe care o sporeşte cu 10 (zece) luni închisoare, pedeapsă rezultantă 3 (trei) ani şi 6 (şase) luni închisoare cu executare”, se arată în încheierea de şedinţă.

În schimb, instanţa a decis să-l achite pe fostul primar pentru infracţiunea de instigare la fals material în înscrisuri oficiale, dar l-a obligat la plata a 7000 de lei “cu titlu de daune morale pentru prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu” către Iancu Norocea. Aceeaşi sumă trebuie s-o plătească şi Vasile Roman, fost viceprimar, condamnat şi el la un an de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani, pentru abuz în serviciu. Al treilea inculpat din dosar, Mihai Ghimici, a scăpat doar cu 6 luni cu suspendare, pentru fals în declaraţii.

Instanţa a respins, însă, cererile formulate de Iancu Norocea în privinţa construcţiilor pentru care s-a judecat: “Respinge ca inadmisibilă anularea contractulului de vânzare – cumpărare autentificat sub nr.3487 din 26.09.2011 de Biroul Notarului Public Tudor Sorin din Roman, încheiat între vânzătoarea AZOLVIN – Societate Agricolă S.A. reprezentată de preşedinte Ghimici Mihai şi cumpărătoarea SC „TECNO WOOD” SRL, reprezentată de Dămătăr Marius – Cristian, prin mandatar Ghiuzan Nuţa, având ca obiect înstrăinarea următoarelor: Casa Lăptărie, construită din cărămidă în anul 1972, acoperită cu eternită, compusă din parter cu două încăperi şi mansardă cu o încăpere, în suprafaţă construită la sol de 80 (optezeci) mp şi suprafaţă construită desfăşurată de 160 (unasutăşaizeci) mp şi Cantina Filtru şi Magazia Fito, construită din cărămidă în anul 1979, acoperită cu eternită, compusă din demisol cu două încăperi, parter cu patru încăperi şi mansardă cu o încăpere, în suprafaţă construită la sol de 174 (unasutăşaptezecişipatru) mp şi în suprafaţă construită desfăşurată de 522 (cincisutedouăzecişidoi) mp, situate în intravilanul satului şi comunei Dulceşti, judeţul Neamţ şi anularea contractului de vânzare a terenului în suprafaţă de 2700 metri pătraţi (0,27 ha); ridicarea gardului prin care s-a împrejmuit magazia de cereale şi casa de lapte; obligarea inculpaţilor la plata daunelor materiale în cuantum total de 23.000 lei reprezentând contravaloarea a 7 tone ovăz, 5 tone porumb, 2 tone borceag; radierea din cartea funciară a contractelor anulate”.

Iancu Norocea, om care a muncit o viaţă în agricultură, ne-a declarat că nu este mulţumit de sentinţă şi speră într-un rezultat mai bun la următoarea instanţă: “Cinci ani m-am judecat pentru terenul de sub construcţiile zootehnice, iar primarul a încălcat toate legile şin-a vrut să pună în aplicare Legea 18, viceprimarul a falsificat registrul agricol, iar Ghimici a vândut construcţiile respective. Asta în timp ce eu eram proprietar încă din 1993. Construcţiile au fost vândute de 3 ori şi au ajuns la nişte corupţi. Nu mă las, până nu se face dreptate!”. (C. MIRCEA)

Articolul precedentNEAMŢ: Fete accidentate pe trecere, după balul de absolvire
Articolul următorNEAMŢ: Copil muşcat de viperă
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.