Foștii directori ai Liceului Agricol Horia, fraudă de 150.000 de euro, ZCH NEWS - sursa ta de informațiiInginerii zootehniști Doru Lozincă și Liviu Ioan Ciubotaru, care au condus și împreună (Lozincă din postura de director plin, iar Ciubotaru – adjunct) și pe rând Grupul Școlar Agricol ”Ion Ionescu de la Brad” din Horia, au fost trimiși în judecată de procurorii DNA Bacău. Dosarul a fost înregistrat astăzi, 9 iunie, pe rolul Tribunalului Neamț, și urmează să intre în procedura de cameră preliminară.

Partea civilă din proces, care a cerut restituirea prejudiciului, este Agentia Nationala pentru Programe Comunitare în Domeniul Educatiei si Formării Profesionale – instituție aflată în subordinea Ministerului Educației Naționale, care se ocupă cu implementarea proiectelor comunitare. În 2010-2011, această instituție a acordat Liceului Agricol Horia suma de 147.400 de euro, reprezentând un avans de 80% din finanțarea de 194.408 euro, pentru un proiect care presupunea stagii de pregătire în Franța pentru elevii liceului. Procurorii au stabilit că Doru Lozincă și Liviu Ioan Ciubotaru a întocmit documente false și au folosit banii ”în alte scopuri”.

Actuala directoare a unității de învățământ, doamna Gabriela Samson, spune că au fost plecați elevi în Franța, în vreo 4 ”fluxuri”, dar nu știe câți: ”Eu știu că acest proiect s-a derulat, dar că ulterior au fost găsite niște nereguli, însă nu am cunoștință la ce se refereau”.

De asemenea, imediat după ce Doru Lozincă a demisionat, ca urmare a faptului că niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat din 2011, funcția de conducere a fost preluată de Liviu Ciubotaru. Citat de presa locală, la vremea aceea, el declara că și-a propus să transforme liceul într-un centru de formare agricolă. Iar ca argumente aducea faptul că s-a ocupat cu proiectele educaționale : două proiecte Comenius, un proiect PHARE și un proiect Leonardo da Vinci, aflat încă în derulare, în cadrul căruia 120 de elevi ai școlii au participat la stagii de pregătire de câte trei săptămâni în Franța.

Procurorii DNA au stabilit, însă, altceva și le-au cerut judecătorilor să-I oblige pe cei doi inculpați să restituie suma de 153.328 de euro, ceea ce reprezintă prejudiciul inițial plus dobânzile legale.

C.M.

 

Articolul precedentPrins cu erbicide de 40.000 de lei
Articolul următorPiatra Fest 2017 (22-25 iunie) PROGRAM ŞI VEDETE ÎN CONCERT
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.