pietricica turism

Tribunalul Neamț a pronunțat sentința în dosarul de evaziune fiscală în care au fost judecați Bogdan Andrei Ungureanu, în calitatea sa de administrator în fapt al SC Best Green Construct SRL, Valentin Stan și Neculai Desmerdatu – un fost polițist. Bogdan Ungureanu a fost judecat pentru că a înregistrat în contabilitate achiziții fictive de materiale de construcții de la SC Lemuria Fabtrade ( o firmă cu performanțe în domeniul afacerilor necurate), în valoare de 370.000 de lei, prejudiciul produs bugetului de stat fiind de 52.000 de lei. Din anchetă a rezultat, de asemenea, că Bogdan Ungureanu a înregistrat în contabilitatea altei firme SC Green Paper SRL servicii fictive de consultanță, în valoare de 124.000 de lei, în acest caz prejudiciul fiind de aproape 18.000 de lei.

Lemuria Fabtrade SRL este o firmă de ”tradiție” în domeniu, societatea fiind în centrul unei anchete a DIICOT Hunedoara în anul 2013.  Cel care a condus-o și a controlat-o, la un moment dat indirect, este Neculai Desmerdatu, în tandem cu partenerul său Neculai Chiper. La momentul anchetei, Lemuria era suspectată că ar fi produs un prejudiciu de 63 de milioane de lei bugetului de stat.

În dosarul care a ajuns pe rolul Tribunalului Neamț, Bogdan Andrei Ungureanu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani. Aceeași pedeapsă i-a fost aplicată și lui Neculai Desmerdatu. Valentin Stan a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 2 ani și 8 luni.

Societatea Comercială Best Green Construct SRL a primit 8.000 de lei amendă pentru evaziune fiscală și 6.000 de lei amendă pentru ”stabilirea cu rea credinţă a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor având ca rezultat obţinerea fără drept a unor sume de bani cu titlu de rambursări, restituiri sau compensări de la bugetul de stat”, dar va plăti doar 8.000 de lei aceasta fiind ”pedeapsa cea mai grea”. Totodată, instanța a obligat firma să afișeze la sediu hotărârea judecătorească timp de o lună.

Inculpații și firmele implicate în dosar au fost obligate să plătească Ministerului Finanţelor Publice, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală suma de 52.024 lei- despăgubiri civile. Instanța a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile ale inculpatului Ungureanu și ale firmei Best Green Construct până la concurenţa sumei de 57.347 lei, și pe bunurile inculpaților Desmerdatu și Stan și ale firmei Lemuria Fabtrade până la concurenţa sumei de 52.024 lei, la care se adaugă accesoriile fiscale. Sentința poate fi atacată la Curtea de Apel Bacău, unde se va pronunța hotărârea definitivă.

C. MIRCEA