Gheorghe Trifan, reprezentant al unei asociații de crescători de animale din Borca și fost inginer APIA, a primit o primă sentință, la Tribunalul Neamț, unde a fost judecat pentru fapte de corupție. Procurorii DNA Bacău l-au acuzat de săvârșirea a ”trei infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene”.

Conform rechizitoriului, ”în perioada 2010 – 2012, inculpatul Trifan Gheorghe a depus cu rea-credință la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente falsificate, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată și plăți de agromediu”.

APIA s-a constituit parte civilă în proces, cu 4.454.763 lei, prejudiciu actualizat. Instanța a decis să-l condamne pe Gheorghe Trifan la 3 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 4 ani. Sentința poate fi atacată, situație în care hotărârea definitivă va fi pronunțată de Curtea de Apel Bacău. Detalii despre Gheorghe Trifan puteți citi AICI. (C.M.)