pietricica turism

Firmele nemțene care și-au arătat interesul de a opta, de la 1 octombrie, pentru sistemul de plată defalcată a taxei pe valoare adăugată au la dispoziție formularul 086. Notificarea privind opțiunea pentru split TVA a fost adoptată și modelul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 763/2017, împreună cu instrucțiunile de completare. Cei care intră pe acest sistem de la 1 octombrie beneficiază de câteva facilități fiscale.

În plus, pe site-ul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), pe prima pagină, la rubrica Noutăți, este o aplicație prin care se poate verifica contul IBAN de TVA pentru o firmă, prin introducerea codului de identificare fiscală și a unui cod de validare. Așa cum menționau specialiștii Administrației Finanțelor Publice Neamț, contul IBAN din trezorerie se acordă automat firmelor, pe baza listelor agenților economici înregistrați în scop de TVA. Evidența celor care implementează split TVA este cuprinsă în registrul persoanelor care aplică plata defalcată a TVA.

Rămâne de văzut care va fi data de la care mecanismul split TVA va fi obligatoriu, după ce recent senatorii PSD au depus mai multe amendamente, între care acela potrivit căruia mecanismul să fie aplicat obligatoriu din anul 2018 doar pentru companiile de stat și firmele care au relații contractuale cu statul și abia din anul 2019 să fie obligatoriu pentru toate firmele, dacă între timp sistemul se va dovedi a fi funcțional. (C.I.)