artificii 02Artificiile devin tot mai scumpe! Cele mai recente verificări (8 decembrie) derulate de poliţiştii ieşeni s-au soldat cu două amenzi de 4.000 lei. În timpul celor 6 controale, au fost confiscate 214 articole pirotehnice din clasa I. De altfel, poliţiştii desfăşoară acţiunea intitulată tematic FOC DE ARTIFICII, prin care se urmăreşte “prevenirea evenimentelor negative generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice”, conform comunicatului IPJ Iaşi.

“În cursul anului trecut, în urma activităţilor desfăşurate de poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din IPJ Iaşi, în colaborare cu cei de ordine publică, au fost constatate 58 de infracţiuni la regimul articolelor pirotehnice. Totodată,au fost confiscate 163.455 materiale pirotehnice, deţinute sau comercializate fără drept”, se precizează în acelaşi comunicat.

CE SPUNE LEGEA

În conformitate cu prevederile HG1102/2014, privind stabilirea condiţiilor pentru punerea la dispoziţie pe piaţă a articolelor pirotehnice de divertisment acestea se clasifică în următoarele categorii:

a). categoria F 1 – articole pirotehnice dedivertisment care prezintă un risc foarte scăzut, cu un nivel de zgomot neglijabil şi care sunt destinate utilizării în spaţii restrânse;

b). categoriile F2, F 3 şi F4 – articole pirotehnice de divertisment destinate utilizării în exterior şi de către pirotehnicieni;

Din motive de ordine, securitate, siguranţă publică şi pentru protecţia mediului se interzice deţinerea, utilizarea şi vânzarea către publicul larg a articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile F2, F3 şi F4, a articolelor pirotehnice de scenă (T1 şi T2) şi a altor articole pirotehnice din categoria P2.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor şi a mediului.

Pentru prevenirea evenimentelor nedorite, poliţiştii atrag atenţia asupra periculozităţii folosirii materialelor pirotehnice interzise.

Reţineţi : În categoria F1 sunt incluse numai obiectele pirotehnice de distracţie foarte mici de tipul artificiilor (steluţe, lumânări scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, inele de foc, sateliţi etc.).

Orice operaţiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Mai trebuie menţionat faptul că articolele pirotehnice din categoriile F1 şi P1 comercializate către persoanele cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 16 ani, precum şi comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Neîndeplinirea condiţiilor legale privind inscripţionarea pe ambalajul obiectelor artizanale de distracţie, fabricate şi confecţionate pe bază de amestecuri pirotehnice, în limba română, a denumirii, clasei din care fac parte, instrucţiunilor de folosire, termenului de garanţie, precum şi pericolelor care apar la păstrarea, depozitarea, manipularea sau folosirea lor se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei la 7.500 de lei. (ZCH NEWS)