Florin Marin şi Marin Barbu: MISIUNE IMPOSIBILĂ?, ZCH NEWS - sursa ta de informații

Ceahlăul a terminat stagiul din Zlatibor fără să impresioneze pe nimeni. Nici măcar pe președintele Viorel Măstăcăneanu, cel care a mai lansat un zvon pe piața transferurilor: Achim și Popadiuc ar avea oferte venite de la echipe din străinătate. Fără posibilitatea de a aduce jucători consacrați, conducerea Ceahlăului a optat pentru schimbul de generații într-un campionat supranumit de toată lumea unul ”de sacrificiu”. Marin Barbu, tehnicianul principal al Ceahlăului, este conștient că noua echipă a Ceahlăului va fi angrenată în lupta pentru evitarea retrogradării, iar motivația pecuniară nu va veni din partea conducerii administrative, care a decis să plafoneze contractele jucătorilor la maxim 3.000 de euro.

Niciun antrenor nu poate face minuni

Cu toate că Marin Barbu crede că revenirea lui Florin Marin va cântări mult în reformarea echipei, niciunul dintre ei nu a putut rezolva problema atacanților în stagiul sârbesc. La Ceahlăul n-a marcat în amicale decât un atacant Mândrușcă. Și acela într-un singur joc, contra unei echipe din Liga a III-a. „Sperăm ca experienţa şi colaborarea noastră să facă în aşa fel, în cel mai rău caz, să terminăm pe primul loc neretrogradabil. Dacă vom ocupa un loc ceva mai bun înseamnă că va fi cu atât mai bine”, spune Marin Barbu. Nevoit, din cauza crizei, să renunțe la jucători consacrați, Marin Barbu pare a avea, la prima vedere, o misiune imposibilă: aceea de a supraviețui în prima ligă cu un lot tânăr, lipsit de experiență, din care, în stagiul de la Zlatibor, nu s-a putut baza pe atacanți, care să fie responsabili la finalizare, ci pe Andrei Marc, un fundaș, golgeterul amicalelor din Serbia.

”Sunt nişte pierderi pentru echipă. Însă trebuia făcut, odată, şi acest schimb de generaţii. Asta a fost strategia conducerii, iar noi ne-am conformat. Ne vom bate să terminăm deasupra liniei retrogradării“, este de părere ”Magiun”. Rămâne de văzut cât de mult va afecta strategia conducerii potențialul echipei. Și, evident, vom vedea cine-și va asuma un eventual eșec, care ar arunca clubul pietrean într-un dezastru financiar.

Situația critică a fost remarcată și de președintele Măstăcăneanu: „Avem mare nevoie de orice jucător care ne poate fi de folos pe faza de atac, doar că ultimii doi veniți în probe de la echipe sârbești au plecat pentru că au avut pretenții prea mari pentru bugetul nostru. Pe de altă parte, suntem în continuare în discutii cu grupări interesate de transferul lui Marc, Popadiuc și Achim. Pentru ultimii doi ofertele sunt din străinătate, dar nu putem dezvălui deocamdată numele cluburilor“.

”Magiun” nu știe, încă, pe cine se poate baza

Fără a avea un buget pentru transferuri, care să-l mulțumească, antrenorul Marin Barbu nu știe încă pe ce jucători poate miza în reconstrucția lotului. Cei veniți în probe nu sunt experimentați și nici nu au acceptat, încă, condițiile de austeritate impuse de conducerea administrativă. Ne aşteaptă un campionat greu în care va trebui să coroborăm atât tinereţea cât şi experienţa, pentru că degeaba avem tinereţe şi nu avem experienţă, dar şi invers. Sperăm ca împreună cu managerul general Florin Marin să luăm cele mai bune decizii în conducerea acestei echipe”, precizează antrenorul principal al Ceahlăului. Sezonul dur, va fi împărțit în 3 direcții: campionat, Cupa României și Cupa Ligii. „Va fi un sezon dur pentru multe echipe. 10-12 formații, care nu pot spera la mai mult decât salvarea de la retrogradare, se vor angrena într-o luptă pentru supraviețuire. Va fi o luptă în care parcursul trebuie să fie de regularitate“, este de părere Marin Barbu.

Lipsuri: moral, jucători experimentați și goluri

După stagiul din Serbia, Ceahlăul nu stă pe roze la capitolul moral și nici jucători experimentați, capabili să decidă soarta unui joc, nu are. Revirimentul argentinianului Lucas Garcia nu s-a produs și toată lumea pariază în ce etapă se va accidenta. Fără o pasă decisivă venită de la un coordonator de joc și fără atacanți care să înscrie, după cantonamentul din Serbia, Ceahlăul pare ”victimă” sigură în campionatul Ligii I. ”Din 30 iunie am perfectat acest cantonament în Serbia, cu 5 jocuri de verificare, unde am încercat să testăm câţiva jucători, în aşa fel să ne facem un lot de 23 de jucători cu dubluri pe posturi. Avem la pregătiri câţiva jucători de la echipa a doua, jucători care au fost împrumutaţi şi care, să vedem, dacă vreunul din ei au progresat”, spune antrenorul principal al Ceahlăului. Acesta crede că echipa pietreană are nevoie de moral cu care să plece la drum în noua ediție de campionat și care trebuie să fie baza pentru un sezon foarte greu.

”Echipa va avea nevoie de moral, tragerea la sorți a meciurilor e una bună pentru noi, așa că mai trebuie să punem osul la treabă. Ne mai trebuie şi pregătire, ne mai trebuiesc şi jucători”, a conchis Barbu, recunoscând ”subțirimea” lotului, la început de sezon. Perioada de transferuri e în plină desfășurare, dar, în continuare Ceahlăul  rămâne singura echipă din Liga I care n-a perfectat niciun transfer. Jucătorii nemțeni au disputat vineri seară ultimul meci de pregătire în stagiul de la Zlatibor cu Mladost Lucani (nou-promovată în Divizia I – Serbia), după care sâmbătă, 12 iulie, lotul a pornit cu autocarul spre Piatra Neamț. Jocul programat cu o echipă locală, în care să fie testați doar fotbaliștii care au evoluat mai puțin în turneu, a fost anulat.

În cantonamentul din Serbia, Ceahlăul a jucat 5 partide de pregătire, obținând două victorii, o remiză și două înfrângeri, în fața unor adversari modești. Vojvodina Novi Sad a fost, poate, considerată mai puternică, dar și rezultatul, a fost unul de neprezentare: 3-0 pentru sârbi, care, după 1-0, la pauză, au marcat două goluri, în două minute, în repriza a doua. Debutul oficial de sezon pentru nemțeni va fi pe 19 iulie, cînd Ceahlăul va evolua în deplasare la Oțelul în optimile Cupei Ligii. Pe 27 iulie, elevii lui Marin Barbu vor lua startul în noul sezon de campionat la Cluj, unde vor juca cu CFR-ul lui Vasile Miriuță, care e tot o echipă ce a făcut schimbul de jucători în această vară, dar într-un alt mod.

Cristi SOROCEANU

Articolul precedentTărâță îl ia pe Apostoae la Bruxelles
Articolul următorBaschet în scaun rulant la Piatra Neamţ

1 COMENTARIU

  1. Abia astept la anul la sfarsitul lui mai cand vom retrograda de pe ultimul loc si se va consemna oficial cel mai slab sezon din istoria echipei! Sunt toate premizele pt. asta: lot de Liga a III-a, conducere incompetenta, lipsa banilor si sa nu uitam ca in noiembrie scapam de Basescu si Pinalty deja are meciuri cu DNA-ul! Exista posibilitatea reala sa avem soarta Vasluiului si a Coronei Brasov cu care ne putem lua de mana dupa blatul odios din decembrie! MAI BINE FARA FOTBAL LA PIATRA NEAMT DECAT CU ASEMENEA CIRC DE CLUB!

Comments are closed.