0:00

Firmele din Neamț care folosesc zilieri vor fi verificate în perioada următoare de Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Neamț. Campania va urmări nu doar munca la negru, ci și dacă zilierii primesc de la angajator toate cele necesare pentru a fi protejați față de pericolele de accidentări, dacă sunt instruiți în domeniul protecției muncii la începutul programului, dacă își primesc venitul negociat, dacă muncesc cel mult 12 ore pe zi.

Firmele care utilizează zilieri, controlate de ITM Neamț, ZCH NEWS - sursa ta de informații„În perioada martie-noiembrie 2018 se desfășoară campania naţională privind verificarea modului de respectare a prevederilor Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de zilieri, cu modificările şi completările ulterioare. În primă fază, va avea loc o sesiune de informare a beneficiarilor de lucrări, a zilierilor și a partenerilor sociali, programată pentru luna martie, iar verificările se vor derula în perioada aprilie-octombrie 2018”, a declarat Nicolae Hârlea, purtătorul de cuvânt al ITM Neamț.

Firmele care utilizează zilieri au o serie de obligații, ce pornesc de la completarea zilnică a registrului special de evidență, document în care zilierul trebuie să semneze la sfârșitul zilei de muncă, acordarea venitului cuvenit la sfârșitul zilei sau la finele săptămânii ori a lucrării, potrivit negocierii menționată sub forma unui act scris, la un tarif orar raportat la ultimul salariu minim brut garantat (care este de 1.900 de lei, respectiv un tarif orar de 11,4 lei la programul normal de lucru pe lună). Amenda pentru neacordarea tarifarului minim este de 10.000 lei. Adolescenții care au peste 16 ani pot munci ca zilieri doar 6 ore pe zi, cei cu vârste de la 15 la 16 ani au nevoie de acordul părinților.

Dacă o firmă angajează zilieri în dauna altor salariați, poate fi amendată cu 6.000 lei, iar ITM Neamț va verifica și acest aspect, atâta vreme cât zilierii nu au obligația de a se asigura la sănătate sau pensie, reținându-li-se doar impozitul pe venit. Sunt doar anumite activități în care pot fi angajaţi zilieri: cluburi și baze sportive, târguri și expoziții, în publicitate, activități în sere și spații verzi, activități artistice, tabere, agricultură, silvicultură, etc. Pe parcursul unui an, perioada maximă de angajare a unui zilier este de 90 de zile, cumulat. Evidența se ține în registrul zilierilor, document ce se transmite lunar la ITM. (C.I.)

Articolul precedentCăutat în Danemarca, pentru jaf şi fraude de date, prins la Roman
Articolul următorPoliția caută un șofer care a acroșat un pieton și-a fugit
Stiri din Neamt, Bacau, Suceava, Iasi, Botosani, Vaslui. Primul ziar regional din regiunea Nord Est.